Zonder tijd geen distress
ArrayHanneke van Laarhoven verkent in haar proefschrift het begrip distress bij patienten met kanker. Zij maakt daarbij gebruik van inzichten uit de Religiewetenschappen en Medische Wetenschappen.
Distress is – volgens de definitie van Van Laarhoven – het onvermogen om jezelf te kunnen zijn, wanneer je geconfronteerd wordt met de beperkingen van je lichaam, de mensen in je omgeving en/of je eigen geweten. Zij laat zien dat voor een goed begrip van de term distress het concept tijd onontbeerlijk is. Hoe relevant is het geloof in God voor de wijze waarop oncologische patienten omgaan met hun ziekte? In het empirische deel van het proefschrift toont Van Laarhoven aan dat daarvoor onderscheid gemaakt moet worden tussen verschillende beelden van God. Voor patienten met een ver voortgeschreden vorm van kanker zijn voorstellingen van een leven na de dood van waarde, mits die betekenis geven en perspectief bieden. Een focus op het verleden is bij patienten met kanker geassocieerd met distress.
Biografie
Hanneke van Laarhoven (Nijmegen, 1973) studeerde Geneeskunde en Theologie in Nijmegen. In 2005 promoveerde zij in de Medische Wetenschappen. Bovenstaand onderzoek verrichtte zij bij de Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen van de Radboud Universiteit Nijmegen, in samenwerking met de afdeling Medische Psychologie van het UMC St Radboud. In 2009 rondde zij haar opleiding tot medisch oncoloog af in dit UMC. Sinds 2012 is zij werkzaam als staflid van de afdeling Medische Oncologie van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam.
donderdag 28 juni 2012
Tijd 10:30
Locatie
Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2
Faculteit
Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen
Promovendus
mevrouw dr. H.W.M. van Laarhoven
Promotors
prof. dr. J.B.A.M. Schilderman, prof. dr. J.B. Prins
Titel promotie
Rethinking distress: an exploration in religious studies and medicine
Contactpersoon Wetenschapscommunicatie
E-mail [email protected]
Telefoon             (024) 361 60 00