Relatie tussen arsenicum en ontstaan Diabetes

Array

Arsenicum, een natuurlijk vergif en carcinogene stof wordt wel in grondwater gevonden. Uit een Amikaans studie blijkt nu dat er een sterke relatie bestaat tussen het ontstaan van DIabetes type 2 en de hoeveelheid Arsenicum in het grondwater.

Arsenicum is geurloos, smaakloos, kleurloos en gemakkelijk oplosbaar in water of wijn, arsenicum is al eeuwen een gevreesd gif.  Alleen hoge doseringen zijn opspoorbaar in een lijk. Slechts een kleine hoeveelheid arsenicum is al genoeg om iemandenrom te laten braken.


Dr. Ana Navas-Acien en collega’s van de Universiteit van Johns Hopkins in Baltimore ontdekten dat mensen met hogere levels arsenicum in urine  van mensen met diabetes type 2. Arsenicum geeft dus niet alleen een groter risico op kanker van blaas, longen, nieren, huid en wellicht ook de prostaat. Het lijkt dus ook een rol te spelen in het ontstaan van Diabetes.


20 procent van de bijna 800 onderzochte personen hadden arsenicum hogere levels arsenicum in hun lichaam. En juist in deze groep  hadden de onderzochte personen vaker diabetes. Mensen zonder diabetes hadden en slechts 3 microgrammen arsenicum per liter urine.  Mensen met 3,6 keer meer arsenicum in hun urine, had een deel van hen recent  diabetes ontwikkeld. De niveaus van arsenicum waren 26 procent hoger in mensen met recent diabetes type 2 dan mensen die de de ziekte niet hadden.


Navas-Acien zei wel te kunnen stellen dat arsenicum een significante rol in diabetes kan spelen, maar het is moeilijk om te zeggen hoe en hoeveel.In eerdere onderzoeken kwam al aan het licht dat Diabets patienten nierschade hebben. En ook dit valt eventueel te verklaren door Arsenicum.


Arsenicum kan in het lichaam accumuleren en zorg geleidelijk voor schadelijke effecten. Een van de effecten is dat het lichaam niet meer in staat is om insuline te effectief te gebruiken om bloedsuiker om te zetten in energie. Normaal, past de insuline op receptoren, die beurtelings de cel signaleren om glucose te verbranden, maar arsenicum gaat de cel in en blokkeert op de een of andere manier deze activiteit.

Het is moeilijk om het verschil tussen de schadelijke en goedaardige vormen van arsenicum te onderscheiden, hoewel de recente laboratoriumtests onderzoekers in staat stellen om sporen te ontdekken, maar het inschatten en interpreteren van de die risico’s voor gezondheid is momenteel nog niet optimaal.



Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen