Maatregelen tegen verspilling in zorg noodzakelijk en belangrijk

Array

Patientenfederatie NPCF vindt de maatregelen die minister Schippers aankondigt tegen verspilling in de zorg belangrijk en noodzakelijk. De NPCF maakt zich er grote zorgen om dat er veel zorggeld verspild wordt, terwijl tegelijkertijd de zorgkosten ons boven het hoofd groeien.

In november 2011 stelde de NPCF met een meldactie nog vast dat patienten op grote schaal onnodige zorgkosten ervaren. Zo liet 47% van de deelnemers weten soms of zelfs vaak ervaring te hebben met het weggooien van ongebruikte medicijnen. 38% van de deelnemers maakte mee dat handelingen dubbel werden uitgevoerd.

Snel doorvoeren
“Er gaan miljoenen euro’s op aan onnodige kosten, en dat terwijl de premie voor de zorgverzekering ieder jaar stijgt, het Eigen Risico fors omhoog gaat en het verzekerde pakket onder druk staat” zegt NPCF-directeur Wilna Wind. De NPCF vindt dat de maatregelen die de minister voorstelt snel moeten worden doorgevoerd.

Brief
Minister Schippers wil oa kleinere verpakkingen voor verbandmiddelen, dat grotere verpakkingen voor meerdere patienten worden gebruikt en dat artsen doelmatiger medicijnen voorschrijven. Daarnaast vindt de minister het gebruik van e-health noodzakelijk om de zorg goed en betaalbaar te houden.

“In een brief aan de politiek heeft de NPCF duidelijk gemaakt dat er maatregelen denkbaar zijn die de zorg voor patienten beter maken, en tegelijkertijd de betaalbaarheid van de zorg ten goede komen.

Gezamenlijk budget voor huisarts en specialist
De NPCF vindt bijvoorbeeld dat we niet door moeten blijven gaan met een apart budget voor de huisarts, en een apart budget voor de specialisten. “Dat leidt tot een gevecht om de centen en komt de samenwerking tussenbeide -en dus het belang van de patient- niet ten goede. Een gezamenlijke geldstroom voor beide doet dat wel. Dan kan de huisarts ervoor beloond worden dat hij zo veel mogelijk patienten helpt. En dan komt er een samenwerking tot met maatschappelijk werk en vrijwilligers. Zij kunnen meer betekenen voor mensen die eenzaam zijn dan een dokter,” meent Wilna Wind. Ook benadrukte de NPCF in de brief ook het belang van het inzetten op preventie en gebruik van E-healthtoepassingen.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen