Eigen bijdrage GGZ vooral barriere bij laag inkomen
ArrayGgz-patienten met een laag inkomen geven aan zorg te mijden door de eigen bijdrage, zelfs wanneer zij de zorg noodzakelijk vinden. Dit is de alarmerende uitkomst van een onderzoek dat is gehouden onder ruim 5.000 patienten in de tweedelijns geestelijke gezondheidszorg. Deze bezuinigingsmaatregel is ingezet door het Kabinet om mensen met lichtere problemen te laten uitwijken naar de eerstelijnszorg; de patienten geven echter aan dat de toegang tot zorg sterk afhankelijk is van hun besteedbaar inkomen.
Bezuiniging
Het huidige Kabinet heeft met ingang van 2012 een eigen bijdrage ingevoerd voor tweedelijns geestelijke gezondheidszorg. In de tweedelijns ggz worden mensen behandeld met problemen zoals een depressie, verslaving, of een bipolaire stoornis. Volwassenen betalen in de meeste gevallen een eigen bijdrage van 200 euro per jaar. De maatregel is genomen om te bevorderen dat mensen met lichtere problemen uitwijken naar de niet-gespecialiseerde (eerstelijns) zorg.
Onderzoek
GGZ Nederland heeft in samenwerking met het Landelijk Platform GGz (LPGGz), de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) en de Nederlandse Vereniging van Vrijgevestigde Psychotherapeuten (NVVP) een enquête uitgezet onder ggz-patienten. Doel was om meer inzicht te krijgen in het effect van de eigen bijdrage op de toegang tot de tweedelijns ggz. De enquête is door 5.064 personen ingevuld. Het onderzoeksinstituut Nivel heeft de resultaten geanalyseerd en opgenomen in het rapport ‘Verwacht zorggebruik als gevolg van de eigen bijdrage in de tweedelijns ggz’.
Conclusie
Uit het onderzoek blijkt dat het beoogde effect van de eigen bijdrage niet bereikt wordt met deze maatregel. Mensen met lichte problematiek zullen namelijk niet minder vaak gebruik maken van tweedelijns ggz. Patienten geven aan dat de hoogte van hun besteedbaar inkomen hen leidt bij de overweging om minder zorg te gaan gebruiken of te gaan stoppen. Zo blijken met name degenen met een laag inkomen en lage opleiding minder zorg (30%) te gaan gebruiken of zelfs te stoppen (40%). Dit doen ook de mensen die aangeven ernstige problemen te hebben en hun zorg noodzakelijk vinden.
Voor het rapport verwijzen wij u naar www.nivel.nl.
bron: GGZ Nederland