Universiteit van Leiden wint pleitwedstrijd Frits Kalshoven

Array

De Universiteit van Leiden heeft de Frits Kalshovencompetitie over internationaal humanitair recht gewonnen en volgt hiermee de KU Leuven op die vorig jaar de prijs wegkaapte. Deze competitie, die aan de vijfde editie toe was, wordt georganiseerd door Rode Kruis-Vlaanderen en het Nederlandse Rode Kruis. De jury werd voorgezeten door Christine Van den Wyngaert, Belgisch rechter aan het Internationaal Strafhof van Den Haag.

De Engelstalige competitie is genoemd naar Frits Kalshoven, een van ’s werelds meest gerenommeerde experts inzake internationaal humanitair recht. Meer dan honderd studenten van Vlaamse en Nederlandse universiteiten namen er al aan deel en sommigen van hen hebben intussen een internationale carrière uitgebouwd in de Europese commissie, het Internationaal Strafhof voor ex-Joegoslavie, het Internationale Rode Kruis, enz.

Twaalf teams, waaronder drie Vlaamse _ Universiteit Gent, KU Leuven en de Koninklijke Militaire Academie _ namen het tegen elkaar op in rollenspelen en een pleitwedstrijd rond een fictieve oorlog. De Universiteiten van Leiden en Amsterdam behaalden de finale. Uiteindelijk koos de jury voor de universiteit van Leiden.

Het Rode Kruis is de drijvende kracht achter de ontwikkeling van het internationaal humanitair recht. Veel taken van het Rode Kruis zijn opgenomen in de Verdragen van Genève en de aanvullende protocollen. Met de Frits Kalshovencompetitie wil het Rode Kruis de kennis van studenten over humanitair recht uitbreiden.

Het Rode Kruis sloot de Frits Kalshovencompetitie af met een paneldebat over de bescherming van personen en de militaire operaties. Belgisch minister van Defensie, Pieter De Crem en dr. Baldwin de Vidts, vice-voorzitter van het Internationaal Instituut voor humanitair recht in Sanremo, beklemtoonden dat er al vooruitgang is geboekt inzake de bescherming van burgers. Prof. Dr. Yves Sandoz, lid van het Internationale Rode Kruiscomité, en prof. Dr. Liesbeth Zegveld, hoogleraar aan de universiteit van Leiden meenden dit ook maar vonden wel dat er bij mandaten die als doel hebben de burgers te beschermen op de grond moet worden nagegaan of de burgers er effectief baat bij hebben.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen