VUmc stopt schrijversproject met Giphart

Array

Vanaf 6 februari liep Ronald Giphart mee op de afdeling cardiologie met verpleegkundigen en artsen. Dit is gebeurd in het kader van het project                  “schrijver op de afdeling”

Afgelopen vrijdag is contact met hem gezocht om dit project in ieder geval tijdelijk ‘on hold’ te zetten en opnieuw te kijken naar de voorwaarden waaronder dit plaatsvindt. Dit besluit is genomen omdat VUmc de regels tav het mediabeleid gaat herzien. In afwachting daarvan is dit enige andere media-project tot nader order gestopt.

Schrijvers op de afdeling
Vooraf worden met de schrijvers afspraken gemaakt over geheimhouding en de privacy van patienten. De schrijvers krijgen géén inzicht in medische dossiers. Patienten en bezoekers mogen niet herkenbaar zijn in een eventuele roman. Door Flyers en gesprekken wordt op de afdeling de aanwezigheid van schrijvers toegelicht.

Schrijvers volgen gedurende een langere periode de zorg in VUmc. Voorbeelden van eerdere schrijvers in VUmc zijn Bert Keizer ‘Onverklaarbaar bewoond’, Anna Enquist ‘De verdovers’, en Kristien Hemmerechts ‘Haar bloed’.

Door de betekenis van de geneeskunde in de samenleving te onderzoeken kijkt VU medisch centrum verder dan alleen het uitvoeren van haar kerntaken. De afdeling Metamedica ‘ waar de vakgebieden geschiedenis, filosofie, ethiek, antropologie en sociologie samenkomen ‘ besteedt sinds 1993 aandacht aan de relatie tussen literatuur en geneeskunde door na te gaan hoe ziekte, geneeskunde, patienten en medici in romans, poezie, ervaringsverhalen en films worden uitgebeeld. Binnen het onderwijs geneeskunde is er een keuzevak literatuur & geneeskunde. Ook studenten kijken op deze wijze door de ogen van schrijvers naar ziekten.

bron: VU mc

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen