NPCF: Hoe klantvriendelijk is het ziekenhuis?

Array

Hoe klantvriendelijk is het ziekenhuis? Dat is de vraag die centraal staat in de meldactie die op maandag 21 april van start is gegaan. De aftrap vond plaats in het Tros televisieprogramma Radar om 20.30 uur. De Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) start een website en Meldpunt Consument en de Zorg waar mensen hun ervaringen kunnen melden en recensies kunnen geven. De resultaten van de meldactie wil de NPCF gebruiken om het onderwerp klantvriendelijkheid op de agenda van alle ziekenhuizen te krijgen. 

Iemand gaat naar een ziekenhuis om een medische behandeling te ondergaan. Maar er is meer dat van invloed is op zijn welbevinden en gezondheid. Hoe lang moet iemand wachten tot hij geholpen wordt? Wordt hij goed geïnformeerd over de gang van zaken voor, tijdens en na de behandeling? Worden zijn vragen en opmerkingen serieus genomen? Met andere woorden: staat de patiënt centraal in het ziekenhuis?

De NPCF wil inventariseren hoe het gesteld is met de klant(on)vriendelijkheid in ziekenhuizen. Zij wil weten hoe groot de problemen zijn, maar ook waar het juist goed gaat. Volgens Atie Schipaanboord (adjunct-directeur NPCF) accepteren we in ziekenhuizen een behandeling die we van het bedrijfsleven of de overheid niet aanvaarden. Het is storend dat je vaak als patiënt nauwelijks invloed kunt uitoefenen op het maken van een afspraak. Schipaanboord: ‘Meestal moet jij je aanpassen aan de agenda van de dokter of het ziekenhuis, met die van jou wordt vrijwel geen rekening gehouden.’ 

Gelukkig zijn er inmiddels een aantal goede voorbeelden. Verschillende ziekenhuizen bieden patiënten de mogelijkheid om via internet een afspraak te plannen. Schipaanboord: ‘Er zijn tal van ziekenhuizen die erg bezig zijn met het onderwerp klantvriendelijkheid. Goede voorbeelden zijn erg belangrijk omdat die helpen ziekenhuizen te overtuigen en te laten zien hoe het beter kan. Wat dat betreft kunnen ziekenhuizen veel van elkaar leren.’

Mensen kunnen hun ervaringen melden via de website www.consumentendezorg.nl of per telefoon 030 29 16 777 (maandagavond 21 april van 20.00 tot 22.30 uur en dinsdag t/m vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen