Heidi Wilson, Senior Market Manager mHealth, TELUS Health Solution, Canada
Rene Luigies 21 september 2011 - 14:59
Array
Mobile Healthcare Industry Summit 2011- Verslag van de tweede dag
Heidi Wilson, Senior Market Manager mHealth, TELUS Health Solution, Canada
Mobile Workflow in Homecare and Remote Care Solutions
TELUS is leverancier van diensten aan de thuiszorg in Canada. Het is geen thuiszorg organisatie op zich. TELU heeft mobiele zorgoplossingen aangeboden. De thuiszorg heeft in Canada de impact van mobiliteit op een geweldig positieve manier ervaren. Er zijn 7000 thuiszorg werkers die met een mobiel systeem werken, en al verdienen ze minder dan $20 per uur, toch hebben ze een mobiele telefoon.
Dat dit voordelen heeft opgeleverd blijkt uit een besparing van 42% op het budget voor de kilometer vergoeding, een afname van 62% aan gemiste bezoeken, en van 99% aan niet invorderbare rekeningen. Het succes van de introductie van mobiele applicaties werd op die manier de thuiszorg zeer direct duidelijk.
In het eerste jaar van gebruik bedroeg de return on investment 16,3%. De voorspelling is dat het groeit tot 24,5% op de lange termijn. De besparing in totaal Canada zou tussen de $25 en $50 miljoen kunnen liggen.
Landelijk gezien waren er grote verschillen in de uitrol. Dit varieert van het insluiten van 4000 gebruikers in 4 maanden tot organisaties die ,5 jaar nodig hadden voor 100 gebruikers. Bij sommigen was break even binnen zes maanden, bij anderen was er totaal geen return on investment.
Wilson geeft een aantal essentiele tips voor het goed uitrollen van mobiele systemen in de thuiszorg:
- Begrijp je rol, en focus op waar je goed in bent
- Wees een partner om de gaten op te vullen
- Gebruik de 101 “best practices†marketing regels
- Leer tijdens het proces, terwijl je in het veld bezig bent
De 5 stappen tot succes, zoals Wilson die definieert:
- Definieer je probleem
- Optimaliseer je proces
- Automatiseer je proces
- Meet wat je doet
- Ondersteun de organisatie zodat alle neuzen één kant op wijzen
Wilson sluit af met de opmerking, gerelateerd aan de return of investment: ook al is het slecht, het is toch ergens goed voor! Namelijk tevreden klanten in de thuiszorg.
Rene is consultant op het snijvlak productontwikkeling en gezondheidszorg/projectmanager valpreventiebus/multitasker/outofthebox denker/innovator/ Eusamed bv/ Op twitter@Lodewijkjes Netherlands, Rijswijk (Gld)
René Luigies heeft 30 jaar ervaring in nationale- en internationale marketing en business development in de medische sector. Die ervaring strekt zich uit van de farmaceutische industrie tot de medische apparatuur. In 2001 startte hij zijn eigen bedrijf in Nederland. Na de succesvolle introductie van een product op het gebied van pijnbestrijding, heeft dit bedrijf zich verder ontwikkeld tot specialisatie op het snijvlak van product ontwikkeling en gezondheidszorg. Bekende succesvolle producten zijn de OHRA valpreventiebus en de OOGbus van het Oogzorgnetwerk en CZ. Binnen het bedrijf is een groot netwerk aanwezig met de belangrijkste stakeholders in de gezondheidszorg, zoals zorgverzekeringen en overkoepelende organisaties, overheid, zorgverleners, hogescholen, universiteiten en het MKB. Op dit moment wordt dit netwerk ingezet voor eigen consultancy activiteiten, en voor zijn functie als zorginnovatiemakelaar voor Health Valley.
Een volledig cv is te vinden op LinkedIn: http://nl.linkedin.com/in/reneluigies
En René Luigies is te volgen op twitter: @Lodewijkjes
Valpreventie2.0
In 2007 is het OHRA valpreventie project gestart. Dit was het resultaat van een product concept dat ik samen met iemand uit de thuiszorg en een huisarts aan OHRA presenteerde. OHRA heeft dit project volledig gefinancierd. Dit project is volledig door mij opgezet en uitgewerkt, respectievelijk gemanaged. Ook de uitwerking van de resultaten zijn door mij gedaan. Het OHRA valpreventieproject heeft geresulteerd in een afname van 35% van het aantal valincidenten op een groep van 1561 mensen.
De kosten voor de landelijke uitrol bleken te hoog voor zorgverzekeraar CZ, die OHRA heeft overgenomen. Daarmee staakte het project. In het kader van eHealth heb ik toen Valpreventie2.0 bedacht. Een internet applicatie, waarmee ouderen zelf een risicoanalyse kunnen doen, vervolgens een advies krijgen om dat risico te verminderen en vervolgd worden of zij de adviezen ook opgevolgd hebben en of zij hulp/ondersteuning nodig hebben. Daarbij een vervolg door middel van registratie van het aantal valincidenten.
Inmiddels heb ik het NIPED bereid gevonden om valpreventie2.0 te realiseren. In mijn presentatie zal ik ingaan op het proces van valpreventie 1.0 naar de realisatie van valpreventie 2.0. De obstakels, de overwegingen, de weg naar de juiste partners, de financiering, het vinden van stakeholders, en de implementatie in de gezondheidszorg. En een korte visie geven op valpreventie 3.0, waar al gesprekken over gevoerd worden.