Mobile Healthcare Industry Summit 2011

Array

Verslag van de eerste morgen
Frederik Linden projectcoordinator van Smart Open Services for European Patients (epSOS)
EpSOS is in 2008 gestart. Het initiatief heeft als doel om door middel van eHealth grens overschrijdende gezondheidszorg mogelijk te maken. Sinds het begin van het project zijn er op dit moment 47 gezondheid instellingen bij betrokken, verspreid over 23 landen.

In het bijzonder is epSOS er op gericht om een eHealth network te creeeren, met een ICT infrastructuur, waarmee informatie over de gezondheid van patienten op afgeschermde wijze grensoverschrijdend beschikbaar is.

Zoals met vele eHealth projecten is ook hier de interoperability, dus het samenwerken van systemen, een probleem. Niet alleen technisch, maar voor epSOS in het bijzonder ook juridisch, organisatorisch en qua semantiek.

Het streven is om voort te borduren op de nationale gezondheidszorgsystemen. Is dat de verklaring dat Nederland nog niet deelneemt, omdat wij geen nationaal patienten dossier hebben? Frederik Linden heeft goede hoop dat Nederland zich voor het eind van het jaar bij epSOS heeft aangesloten.

In die landen waar epSOS geïmplementeerd is, is dat ook nog maar zeer regionaal. In Duitsland bijvoorbeeld alleen Baden-Würtenburg, in Italie alleen Lombardijen, in Frankrijk slechts vier grote steden, waaronder Parijs.

Op dit moment worden de pilot diensten geconsolideerd en opgeschaald. Bovendien worden de functionaliteiten van epSOS uitgebreid en beter op elkaar afgestemd. Eén van de belangrijke uitdagingen ligt in het gebruik van de epSOS gegevens voor het 112 alarm systeem.

Frederik Linden is ervan overtuigd dat de databescherming, de medisch professionele aspecten, de sociale context en de aansprakelijkheid goed geregeld zijn. Uiteraard is er van de patient toestemming nodig voor deelname aan epSOS. Complexiteit wordt veroorzaakt door het verschillen van de veiligheidsmaatregelen per land en per cultuur.

Over de diverse landen worden ook verschillende codering standaarden gebruikt, vergelijkbaar met ons DBC systeem. ICD-10 en HL7 vormen onderdeel van één van die standaarden. In Nederland zijn nog geen deelnemers, maar de verwachting is dat dit voor het einde van 2011 verandert. De vraag is of de landelijke uitrol van ICD 10 een bijdrage zal leveren aan die stap. Zolang er in Nederland nog geen landelijk systeem is voor de registratie van patientengegevens, lijkt het onlogisch dat er al deelgenomen zal worden aan een internationaal systeem. Hoewel daar natuurlijk veel voor te zeggen is, met onze reislustige inwoners.

Zo te horen is er nog een lange weg te gaan voor het epSOS project.

 

Manfred Kube – eHealth op basis van machine–to–machine (M2M) communicatie.

Cinterion is 15 jaar geleden opgericht en is recent overgenomen door Gemalto. Gemalto is de producent van sim-kaarten en chips, zoals op bankpasjes. M2M is een gevestigde en gedocumenteerde technologie. Voorbeelden zijn de point-of-sales terminals voor betalingen, zoals gebruikt op markten en/of in de horeca.

mHealth wordt door Kube gedefinieerd als een onderdeel van eHealth. Niet complementair, maar partieel aan eHealth. Voorbeeld van mHealth is het Philips slaap apnoe systeem.

Voor mHealth in de gezondheidszorg is ruimte op het gebied van preventie, diagnostiek, behandeling en monitoring. Dus een breed scala aan toepassingen. Kube wijst op de risico’s voor de zorg. Veiligheidsaspecten spelen een rol bij de bron, het verzamelen van de gegevens, bij de transmissie naar een openbaar netwerk, zoals telefoonnetwerken of internet, bij de server, de ICT verwerking van de gegevens en bij de ontvanger. Vooral bij cloud based systemen speelt beveiliging een belangrijke rol.

Oplossingen zijn er door bijvoorbeeld encryptie van data te gebruiken, naast alle andere methoden van beveiliging van persoonlijke gegevens. Kube benadrukt dat het van belang is vroeg in het proces van product ontwikkeling aandacht te besteden aan de methode van beveiliging.

SIM/MIM of PIN/PUK technieken zouden ingebouwd moeten worden in medische applicaties aan de bron van het verzamelen van de data. Bij het verzenden is encryptie van belang. Bij opslag in de cloud is eigenlijk alleen maar de keuze van service die je enige houvast biedt op het gebied van beveiliging. Daar zit nog een zwakke schakel

M2M is geïntegreerd in diverse zorg systemen. Voorbeelden daarvan zijn:

Aerotel draadloos thuis telehealth system, voor het meten van diverse parameters, zoals bloeddruk, waarmee door verpleegkundigen of artsen patienten gecontroleerd kunnen worden, zonder dat zij daarvoor naar de patient moeten gaan, of de patient naar de praktijk hoeft te komen.

Philips Respironics, voor de detectie en behandeling van slaap apneu. Gedurende de nacht wordt de slaap van de patient gecontroleerd op basis van CPAP. Wanneer de druk te laag is, kan de verpleegkundige op de centrale bewaking de CPAP druk op afstand aanpassen, zonder dat de patient gewekt hoeft te worden.  Hoewel de techniek relatief eenvoudig is, vormden de logistiek, semantiek en het totale ketenbeheer de grootste problemen bij het implementeren van het Respironics systeem.

Ook sociale alarmsystemen, zoals CareTech en STT Condigi maken gebruik van M2M techniek.

 

Christian Lindholm, Designing Wellness for Happiness, CIO  @Fjord @clindholm

Lindholm geeft een visie op de toekomstige ontwikkeling van eHealth. Fjord heeft 18 gezondheid gerelateerde klanten, onder meer Foursquare, Skype. De relatie met gezondheid voor deze diensten lijkt niet logisch. Maar, zo stelt Lindholm, Foursquare leert ons begrijpen waar en op welke tijd mensen zich begeven. Skype leert ons over de manier waarop mensen met elkaar communiceren.

Lindholm haalt Gary Hamel aan: “Todays niche markets will become tomorrows mass markets”.  Voorbeelden daarvan zijn de WiThings weegschaal en bloeddrukmeter. Fysieke parameters, gemeten en opgeslagen met behulp van iPhone applicaties. Op dit moment nog door enkelen gebruikt, maar in de toekomst volgens Lindholm op grote schaal gebruikt. De situatie is dat de hedendaagse producenten van op dit moment normale producten zoals horloges op jacht zijn naar extra functies, vormen en distributie. De gezondheid biedt voor deze commodities een interessante uitbreiding van markten en middel tot differentiatie. Vandaar dat we die zien verschijnen, maar de ontwikkelingen zullen verder gaan.

Op basis van het verleden zijn er vijf geleerde lessen waar producenten van eHealth toepassingen rekening mee moeten houden:

Voor de mens gaat het vooral om oefening, kennis en voeding
Het gaat om mensen, niet om silo’s
De markt gaat van reactief naar proactief
Data aggregatie levert kennis op, de manier van presentatie maakt het uitvoerbaar
We moeten voetje voor voetje vooruit, niet te snel willen

Volgens Lindholm zullen sensoren  geïntegreerd onderdeel van ons leven worden, waardoor we geen informatie handmatig hoeven te verstrekken. Die sensoren leiden tot data aggregatie en terugkoppeling naar de gebruiker. Dit noemt Lindholm ons “augemented” zenuwstelsel. Dat gaat functioneren naast ons autonome zenuwstelsel. Het welzijn van de mens wordt daarmee bevorderd en daarom wordt de mensheid een stuk gelukkiger, althans, volgens Lindholm.

Rene Luigies

Rene is consultant op het snijvlak productontwikkeling en gezondheidszorg/projectmanager valpreventiebus/multitasker/outofthebox denker/innovator/ Eusamed bv/ Op twitter@Lodewijkjes Netherlands, Rijswijk (Gld)

René Luigies heeft 30 jaar ervaring in nationale- en internationale marketing en business development in de medische sector. Die ervaring strekt zich uit van de farmaceutische industrie tot de medische apparatuur. In 2001 startte hij zijn eigen bedrijf in Nederland. Na de succesvolle introductie van een product op het gebied van pijnbestrijding, heeft dit bedrijf zich verder ontwikkeld tot specialisatie op het snijvlak van product ontwikkeling en gezondheidszorg. Bekende succesvolle producten zijn de OHRA valpreventiebus en de OOGbus van het Oogzorgnetwerk en CZ. Binnen het bedrijf is een groot netwerk aanwezig met de belangrijkste stakeholders in de gezondheidszorg, zoals zorgverzekeringen en overkoepelende organisaties, overheid, zorgverleners, hogescholen, universiteiten en het MKB. Op dit moment wordt dit netwerk ingezet voor eigen consultancy activiteiten, en voor zijn functie als zorginnovatiemakelaar voor Health Valley.

Een volledig cv is te vinden op LinkedIn: http://nl.linkedin.com/in/reneluigies
En René Luigies is te volgen op twitter: @Lodewijkjes

Valpreventie2.0

In 2007 is het OHRA valpreventie project gestart. Dit was het resultaat van een product concept dat ik samen met iemand uit de thuiszorg en een huisarts aan OHRA presenteerde. OHRA heeft dit project volledig gefinancierd. Dit project is volledig door mij opgezet en uitgewerkt, respectievelijk gemanaged. Ook de uitwerking van de resultaten zijn door mij gedaan. Het OHRA valpreventieproject heeft geresulteerd in een afname van 35% van het aantal valincidenten op een groep van 1561 mensen.

De kosten voor de landelijke uitrol bleken te hoog voor zorgverzekeraar CZ, die OHRA heeft overgenomen. Daarmee staakte het project. In het kader van eHealth heb ik toen Valpreventie2.0 bedacht. Een internet applicatie, waarmee ouderen zelf een risicoanalyse kunnen doen, vervolgens een advies krijgen om dat risico te verminderen en vervolgd worden of zij de adviezen ook opgevolgd hebben en of zij hulp/ondersteuning nodig hebben. Daarbij een vervolg door middel van registratie van het aantal valincidenten.

Inmiddels heb ik het NIPED bereid gevonden om valpreventie2.0 te realiseren. In mijn presentatie zal ik ingaan op het proces van valpreventie 1.0 naar de realisatie van valpreventie 2.0. De obstakels, de overwegingen, de weg naar de juiste partners, de financiering, het vinden van stakeholders, en de implementatie in de gezondheidszorg. En een korte visie geven op valpreventie 3.0, waar al gesprekken over gevoerd worden.

Recente artikelen