Hervormingen NHS
ArrayIn de Engelse gezondheidszorg vinden grootscheepse herstructureringen plaats om drie redenen: 1. Om tegemoet te komen aan wetswijzigingen 2. Om af te komen van managers die te lang zitten en 3. Om kosten te besparen. Onderzoek leert dat het derde effect zelden of nooit wordt bereikt. Dat betoogde de Birminghamse hoogleraar Jon Glasby op maandag 28 januari tijdens het vierde congres van het Nationaal Jeugd Instituut. Hij opende samen met ondergetekende dat congres. Glasby bepleitte dat beleidsmakers eerst de beoogde uitkomsten op patientenniveau aangeven, bijvoorbeeld meer of minder toegang tot een bepaalde voorziening. Als iedereen het eens is met dat doel, dan pas zou de regering moeten herstructureren. Anders weten professionals, managers en publiek niet, welk probleem wordt opgelost. De boeiende, theoretische en practische lezing van Glasby is vertaald en na te lezen op www.nji.nl
In 1948 startte de Engelse regering met de National Health Service. Zij deed dat op basis van een advies van Lord Beveridge. In die tijd van papierschaarste werd gevochten om exemplaren van het rapport. Beveridge was toen een geliefd en beroemd. Nog steeds is Beveridge’s gedachtengoed inspirerend, aldus Jon Glasby tijdens een lezing op 28 januari bij het NJI congres (zie ook bericht hierboven). Beveridge onderscheidde voor de naoorlogse samenleving vijf gigantische problemen waarvoor hij oplossingen zocht in de vorm van te creeren instituties: 1. ziekte (oplossing:NHS), 2. kennisgebrek (oplossing: breed onderwijs) 3. armoede (oplossing: sociale zekerheidswetgeving) 4. woningnood (brede volkshuisvesting) en 5. ledigheid (oplossing: culturele en maatschappelijke voorzieningen). Aan zijn vijf oplossingen kleefden aldus Glasby twee bezwaren. Ieder van de vijf instituties kreeg eigen wetgeving. Er ontwikkelden zich geen dwarsverbanden. Terwijl toch ziekte vaker optreedt bij mensen met veel kennisgebrek en slechte huisvesting. Het tweede bezwaar dat de vijf instituties altijd weer korte termijn problemen trachtten op te lossen. Zo werd de NHS meer een instituut voor ziekenzorg dan voor preventie.
Van: Guus Schrijvers
Heb je belangstelling voor nieuws over ketenzorg en zorginnovaties in het buitenland? Surf dan naar de website van het international Network of integrated Care: www.intergratedcarenetwork.org Wil je wetenschappelijke artikelen lezen over deze onderwerpen? Lees dan het peer reviewed internettijdschrift International Journal of Integrated Care op www.ijic.org Dit is een gratis tijdschrift, dat online publiceert en is opgenomen in Pubmed. Ook submissions van concept artikelen zijn welkom.
Opsteller van deze nieuwsbericht is:
Guus Schrijvers
Hoogleraar Public health in het bijzonder Structuur en functioneren van de
Gezondheidszorg
Julius Centrum voor Gezondheidswetenschappen
en Eerstelijnsgeneeskunde
Universitair Medisch Centrum Utrecht
email: a.j.p.schrijvers at umcutrecht.nl