Vraag 15: Waarom worden de poten van een kerstkalkoen of ander gevogelte tijdens het braden vaak bedropen met vet?

Array

nwq2007.JPG

Vraag 15: Waarom worden de poten van een kerstkalkoen of ander gevogelte tijdens het braden vaak bedropen met vet?

Tussenstand:

Ook een poll maken? Klik hier


Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

5 thoughts on "Vraag 15: Waarom worden de poten van een kerstkalkoen of ander gevogelte tijdens het braden vaak bedropen met vet?"

  1. het vet zal verdampen een hierdoor warmte opnemen van de poten die hierdoor minder snel zullen verbranden (dun vlees laagje)
    dus antwoord b

  2. Vet is heter dan het vlees in de kalkoen denk ik. betere geleiding. Dus om heet te houden kan maar niet logisch want dat kan je ook met een deksel bereiken en is veel makkelijker. Af te koelen kan. Want je bedruipt ze met vet om ze niet te laten uitdrogen. Dus dat likkt me een kwestie van minder water uit het vlees verdampen door afkoeling. En het lekkere korstje krijg je niet door het in te smeren maar door knapperig te laten worden on invloed van de hitte zodat het water uit de huid verdwijnt. Ik ben geneigd om ook b te zeggen.

  3. eens met b, als je niet bedruipt worden de poten zwart

  4. Volgens de kookboeken, die ik heb staan, wordt het gedaan om uitdrogen van het vlees te voorkomen
    Zie ook http://www.devlamindepan.nl/kookwoordenboek/b/b005.htm
    En volgens keukentips tevens om korstvorming te bereiken http://www.keukentips.nl/keukentermen.php?details=22

    A dus

  5. Vraag 15: Waarom worden de poten van een kerstkalkoen of ander gevogelte tijdens het braden vaak bedropen met vet?
    a) Om een lekker korstje te krijgen.
    b) Om het vlees af te koelen.
    c) Om het vlees overal heet te houden.

    Het juiste antwoord is c, om de poten heet te houden. Het vlees van de poten wordt het malst als het langdurig wordt verhit. Omdat de poten niet erg dik zijn, is de verhouding tussen het volume en het oppervlak kleiner dan bij de rest van de kalkoen. De poten zullen dus sneller afkoelen. Door het vlees te bedruipen met vet, kan het water uit het vlees slechter verdampen. Verdamping kost warmte die wordt onttrokken aan het vlees. Bedruipen met vet voorkomt dus afkoeling.

Comments are closed.

Recente artikelen