Vraag 17: Er ligt een groene, halfrijpe banaan op een schaal. Na een aantal dagen is deze rijp en geel geworden. Wanneer bevat de banaan de meeste calorieën?

Array

nwq2007.JPG

Vraag 17: Er ligt een groene, halfrijpe banaan op een schaal. Na een aantal dagen is deze rijp en geel geworden. Wanneer bevat de banaan de meeste calorieen?

Tussenstand:

Ook een poll maken? Klik hier

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

12 thoughts on "Vraag 17: Er ligt een groene, halfrijpe banaan op een schaal. Na een aantal dagen is deze rijp en geel geworden. Wanneer bevat de banaan de meeste calorieën?"

  1. Bananen bevatten veel suiker en zetmeel. Bananen die goed rijp zijn, bevatten meer voedingsstoffen. Bovendien bevatten bananen veel koolhydraten en zijn ze rijk aan mineralen zoals kalium, ijzer en fosfor en vitamine A, B6 en C.
    Voedingswaarde per 100 gram
    Energie 124 kcal
    Eiwitten 1,0 g
    Koolhydraten 30,0 g
    Vet 0 g
    Vitamine C 10 m

    Weet alleen niet of dit voor een gele of een groene geldt

  2. De banaan is voedzaam, rijpe bananen zijn zeer rijk aan kalium en suikers. Ze zijn zeer voedzaam (90 Kcal/100g) Een banaan bevat 23 % koolhydraten voor 0,2% vet. Het cholesterolgehalte bedraagt 0,00%, Van alle bekende fruitsoorten bevatten bananen de meeste proteïnen. Een rijpe banaan geeft de mens energie en wordt aanbevolen aan hen die uithoudingssporten beoefenen. Ze bevat tevens magnesium, selenium, ijzer en verschillende soorten vitaminen.

  3. A ripe banana does have a higher sugar content than a greener banana, therefore the calories are higher. Unripe bananas are difficult to digest because they contain a starch which cannot be broken down by the human digestive system, and as such, can cause putrefaction in the intestines which in turn, may cause bloating, indigestion, gas, and water retention. In a ripened banana, this starch is converted into three types of sugar: sucrose, fructose, and glucose. These sugars provide energy for a complete workout and for sustained exercise, thus making a ripe banana the snack of choice for athletes.
    During shipping the ripening process continues, involving a chemical change whereby protopectin is converted into soluble pectin. Starch is also converted into sugars of which 20% is glucose, 14% is fructose and the remaining 66% is sucrose.

    Bananas also contains a rich source of potassium, fiber, and protein. As far as the caloric content goes, both an unripe and ripened banana would contain the same amount of calories, depending upon it’s size about 100-120 calories. The difference between an unripe vs. a ripe banana is in the amount of starch to sugar content, with a ripe banana containing about 25-20 grams of starch, and usually about14 grams of sugar. An unripened banana would contain more starch and less sugar than a ripe banana.

  4. Even nog de bron bij de reactie van Janine
    http://www.healthynewage.com/fine-gifts.htm

  5. Dat komt mooi uit, want ik eet liever onrijpe minder zoete bananen!

  6. eerlijk gezegd denk ik dat het toch aan het rijpingsproces niet zal liggen, ik bedoel waarom niet klaas linse?

  7. ik ga niet citeren wat kees zegt, want to dat niveau verlaag ik mijzelf niet. maar ik zeg dat de kers niet ver van de boom valt.

  8. @ janine
    Goed gevonden, dit staat er: “A ripe banana does have a higher sugar content than a greener banana, therefore the calories are higher” meer suiker dus meer calorieen. Mooi antwoord B dus.

    Dan een verhaal over zetmeel wat omgezet word in suikers.

    En dan: “As far as the caloric content goes, both an unripe and ripened banana would contain the same amount of calories”!!!!.. uhhh antwoord C dus……
    Niet echt duidelijk…..

  9. Ik geloof inderdaad niet dat deze bron echt betrouwbaar is.. Is er niet meer informatie over te vinden?
    p.s. @Claire
    Make sure your bananas are fully ripe when you eat them. Apart from being unpleasant to eat, green bananas can also be quite harmful. Green bananas contain proteins that limit the digestion of complex carbohydrates; this is because they inhibit the amylase enzyme.
    (Dit komt uit dezelfde bron, dus ik weet niet of je het moet geloven of niet..)

  10. En dan: “As far as the caloric content goes, both an unripe and ripened banana would contain the same amount of calories”!!!!.. uhhh antwoord C dus……

    Het zetmeel wordt omgezet in suiker. De energetische waarde zal mij gelijk blijven. Ook het zetmeel bevat kalorien. Alleen kunnen wij mensen dat moeilijker verteren. Andere dieren hebben weer een andere stofwisseling en kunnen dat wel.

    Hoe zou de toename van kalorien verklaard moeten worden? Er wordt toch niets meer toegevoegd aan de eenmaal geplukte banaan? Enkel licht, maar bananen rijpen volgens mij ook in het donker.

  11. Als de groene net zoveel calorieën heeft als een gele dan is het antwoord C.
    Er wordt namelijk niet gevraagd of wij die calorieën kunnen gebruiken/omzetten

  12. Vraag 17: Er ligt een groene, halfrijpe banaan op een schaal. Na een aantal dagen is deze rijp en geel geworden. Wanneer bevat de banaan de meeste calorieën?
    a) In halfrijpe, groene toestand.
    b) In volrijpe, gele toestand.
    c) Geel en groen bevatten evenveel calorieën.

    Het juiste antwoord is a, de banaan bevat in onrijpe vorm meer calorieën dan in rijpe toestand. Een banaan raakt ongeveer een half procent suiker kwijt door respiratie tijdens de rijping. Dit gaat de lucht in als CO2. De calorische inhoud neemt dus af. Dit betekent overigens níet dat je maar beter rijpe bananen kan eten dan onrijpe tijdens het dieten. Tijdens het rijpen wordt namelijk het zetmeel in de groene banaan omgezet in ’snelle suikers’. Deze omzetting maakt niet uit voor het aantal calorieën dat de banaan bevat, maar wel voor de opname door het lichaam. Snelle suikers leveren direct energie, die dus makkelijker dik kunnen maken, als er niks met de energie gedaan wordt.

Comments are closed.

Recente artikelen