We gebruiken technologieën zoals cookies om informatie over je apparaat op te slaan en/of te raadplegen. We doen dit met als doel om de beste ervaring te bieden en om gepersonaliseerde advertenties te tonen. Door in te stemmen met deze technologieën kunnen we gegevens zoals bladeren gedrag of unieke ID's op deze site verwerken. Als je geen toestemming geeft of je toestemming intrekt, kan dit een nadelige invloed hebben op bepaalde functies en mogelijkheden.
The technical storage or access is strictly necessary for the legitimate purpose of enabling the use of a specific service explicitly requested by the subscriber or user, or for the sole purpose of carrying out the transmission of a communication over an electronic communications network.
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes.
De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door je Internet Dienst Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
The technical storage or access is required to create user profiles to send advertising, or to track the user on a website or across several websites for similar marketing purposes.
Als je eerst het warme water erin doet, dan zal direct de afkoeling beginnen, en gedurende het hele vulproces doorgaan. Bovendien gaat de warmteafgifte sneller als er een groter verschil is met de omgevingstemperartuur.
Beter is al om de goede temperatuur in te stellen, maar ook nu zal gedurende het hele vulproces warmte worden afgestaan.
Als je eerst het koude water erin doet, dan zal dit water juist warmte van de omgeving opnemen. Hierna het warme water erbij, de warmteafgifte begint nu pas als de watertemperatuur boven de omgevingstemperatuur komt.
Antwoord van Wim lijkt mij correct.
Ik ga ook voor Wim zijn verklaring. Eerst warmer water is alleen maar meer energie verspilling
Wat belangrijk is van wat voor materiaal het bad is gemaakt, polyester of staal.
Staal is namelijk een betere warmte geleider dan polyester en zal dus sneller de temperatuur van het water aannemen.
Een leeg stalen bad heeft dus een kamertemperatuur van 18 graden. Wanneer het bad eerst met koud water wordt gevuld (van circa 10 graden), zal het stalenwand van het bad deze temperatuur snel overnemen. Als daarna het warme water wordt gevuld zal veel warmte afgegeven worden aan de metalenwand om dezelfde temperatuur te krijgen als het water (stalen wand is namelijk veel kouder dan voor het vullen).
Als we dit proces omdraaien, dus eerst warm daarna koud, krijgt de stalenwand een hogere temperauur. Het wordt daarna door het water alleen licht afgekoeld, waardoor de warmte van de stalenwand wordt afgegeven aan het water. Wat de temperatuur van het water weer doet stijgen. oftewel er zal sneller een stabielere en warme temperatuur ontstaan. Eigenlijk de werking van een warmtewisselaar.
Tenminste dat is mijn visie.
Mijn eerste reactie was dezelfde als die van Wim, maar inmiddels begin ik te twijfelen.
Stel dat de temperaturen als volgt zijn:
– heet water 75 graden
– badwater (gewenst) 38 graden
– kamertemperatuur 20 graden
– koud water 10 graden
Heet water verschilt sterk met de kamertemperatuur en koelt daardoor snel af, beginnen met heet water is daarom niet efficient. Antwoord b valt af.
Gemengd water is iets warmer dan de kamertemperatuur. Het koelt daardoor af, maar lang niet zo sterk als heet water. De afkoeling blijft beperkt.
Koud water is koeler dan de omgeving en warmt daardoor op, maar door het geringe verschil in temperatuur blijft de opwarming beperkt.
Het lijkt erop dat beginnen met koud water (enige opwarming) het wint van goed mengen (enige afkoeling). Dat is echter alleen waar als het achteraf toevoegen van heet water geen energieverlies met zich meebrengt. Dat lijkt me niet het geval:
– de kraan wordt heet en staat energie af aan de omgeving
– belangrijker: de tempetauurverdeling in het bad is niet gelijkmatig, het achteraf toegevoegde hete water stijgt naar de oppervlakte en geeft daar energie (o.a. door verdamping)
Mijn eerste reactie was dezelfde als die van Wim, maar inmiddels begin ik te twijfelen.
Stel dat de temperaturen als volgt zijn:
– heet water 75 graden
– badwater (gewenst) 38 graden
– kamertemperatuur 20 graden
– koud water 10 graden
Heet water verschilt sterk met de kamertemperatuur en koelt daardoor snel af, beginnen met heet water is daarom niet efficient. Antwoord b valt af.
Gemengd water is iets warmer dan de kamertemperatuur. Het koelt daardoor af, maar lang niet zo sterk als heet water. De afkoeling blijft beperkt.
Koud water is koeler dan de omgeving en warmt daardoor op, maar door het geringe verschil in temperatuur blijft de opwarming beperkt.
Het lijkt erop dat beginnen met koud water (enige opwarming) het wint van goed mengen (enige afkoeling). Dat is echter alleen waar als het achteraf toevoegen van heet water geen energieverlies met zich meebrengt. Dat lijkt me niet het geval:
– de kraan wordt heet en staat energie af aan de omgeving
– belangrijker: de tempetauurverdeling in het bad is niet gelijkmatig, het achteraf toegevoegde hete water stijgt naar de oppervlakte en geeft daar energie (o.a. door verdamping) af aan de omgeving, met als gevolg afkoeling van het badwater
Hoewel ik zelf geneigd ben het met Wim eens te zijn, zie ik ook wel iets in de theorie van Alexander.
Mijn man vult altijd eerst het bad met puur heet water, en voegt daarna langzaam koud water toe. Volgens hem warmen op die manier de wanden van het bad snel op, en zij houden langer warmte vast dan water. Vervolgens voegt hij er koud water aan toe tot het de juiste temperatuur is. Het water koelt daarna veel minder snel af, omdat de badkuip het warm houdt. Deze theorie gaat er dus van uit dat de insulatie van het bad (in ieder geval een modern, ingebouwde badkuip, misschien niet zo’n ouderwetse losstaande), belangrijker is in het behoud van de temperatuur dan de lucht buiten het bad. Hier zit wel wat in volgens mij, omdat de oppervlakte van de badwanden veel groter is dan de oppervlakte van de waterspiegel. Hier staat weer tegenover dat warmte stijgt, en dus naar die oppervlakte toe gaat.
Misschien maakt het wat uit hoe snel je het bad verwarmt? Als het water langzaam loopt, dan koelt het hete natuurlijk behoorlijk af. Als het water snel loopt, dan is de bovenstaande theorie van de insulerende badkuip misschien juister?
Ik ga er overigens ook van uit dat moderne ingebouwde badkuipen gemaakt worden met enige extra insulatie aan de buitenkant, om energie/warm water te besparen?
In ieder geval ben ik benieuwd, zeker omdat mijn man altijd zo’n precieze methode heeft voor het vullen van de badkuip haha
Ik kan een heel eind meegaan met de analyse van Andre. Ik herinner mij een vraag uit het verleden over koffie met melk. Wat blijft na enige tijd het heetst: koffie meteen met melk mengen en dan enige tijd wachten of de koffie enige tijd laten staan en dan melk toevoegen of het maakt niets uit. Het antwoord was dat de mate van afkoeling afhankelijk is van het verschil tussen de temperatuur van de koffie (al dan niet met melk) en de kamertemperatuur. Daarom zou de koffie het heetst blijven door er direct melk bij te doen. Dankzij mijn oma had ik die vraag toen goed. Die zei dat ik eerst de room in het kopje moest doen en dan pas de koffie erbij omdat dan volgens haar de koffie het heetst blijft en bovendien de room door de geleidelijke opwarming niet gaat schiften. Ik denk daarom dat het A is; eerst koud en dan pas warmwater
Kees je herinnering klopt, het was de NWQ 1998, vraag 18, hier komt hij met antwoord:
18. Er staat een heerlijk kopje koffie op je te wachten. Helaas, net als je de koffiemelk erbij wilt doen, wordt er aangebeld. Hoe zorg je er nu voor dat de koffie zo warm mogelijk blijft?
Hete koffie koelt sneller af dan koudere koffie. Als je de koffie al iets kouder hebt gemaakt door er melk bij te doen, zal de afkoeling langzamer verlopen dan wanneer je de hete koffie laat staan en er pas na een paar minuten melk bijgooit. In vijf minuten scheelt dat bijna 2 graden. Antwoord A is dus juist.
Voor het vullen van het bad betekent dat volgens mij dat antwoord B meteen afvalt.
Antwoord A: eerst koud en dan warm erbij lijkt aardiger, maar antwoord C ook.
Er staat in de vraag “laten vollopen met water van 38 graden celsius”.
Ik neig naar antwoord C, maar ik denk nog na.
Vriendelijke groet.
antwoord van koot lijkt me correct
Ik denk dat A het goede antwoord is. Je kan bij deze vraag de warmtecapaciteit van het bad buiten beschouwing laten omdat deze in het niet valt bij de warmtecapaciteit van het water. Als je eerst het warme water zou doen, dan zal de ΔT ongeveer 60 graden zijn, derhalve zal hierbij veel warmte verloren gaan, B valt dus af. Bij C zal er gedurende de gehele tijd die het kost om het bad te vullen een ΔT van ongeveer 20 graden zijn, hierbij gaat dus ook veel warmte verloren. Bij A zal het koude water tijdens het vullen iets opwarmen, maar ook dat is te verwaarlozen. Vervolgens zal, door het toevoegen van het warme water, de temperatuur van het badwater geleidelijk stijgen. Totdat het badwater kamertemperatuur heeft bereikt zal er geen warmte worden verloren. Pas daarna zal het badwater warmte gaan afstaan aan de omgeving. Deze periode is echter veel korter dan bij B en C. Daarom is volgens mij A het goede antwoord.
Het is denk ik antwoord C, want dan doet de boiler sumpelweg het misnste werk.
@Alex
Hoezo?
ik denk ook meteen goed afstellen. 1L water opwarmen van 20 naar 60 graden kost veel meer energie dan 2L water van 20 naar 40 graden. Dit komt omdat de warmteafgifte naar de omgeving steeds groter wordt (water koelt bij een oplopende temperatuur steeds sneller af, meer verlies dus).
Andwoord C denk ik dus.
@William
Het water wordt niet opgewarmd van 20 naar 40 of 60 graden maar in een mengkraan (het woord zegt het al) wordt koud water gemengd met heet water (60 graden) tot de gewenste (i.c. 38 graden) temperatuur. De vraag is nu of dat mengen in de kraan moet gebeuren (direct afstellen op 38) of in het bad met als keuze of eerst koud of eerst warm.
De mengkraan valt af. Tijdens de gehele periode van het vullen blijft je geiser / boiler water verwarmen dat dus energie gedurende het gehele vulproces verbruikt. Je geiser / boiler heeft een aan-uit werking en niet een beetje verwarmen functie. Dat zou trouwens wel de ideale geiser, boiler zijn. Instellen op gewenste temperatuur en de aantal vlammen worden automatisch geregeld en dus hoeveelheid gas.
Om een vol bad voor alle drie de mogelijkheden te maken, zal je dus moeten bepalen bij welke methode je het korst de geiser / boiler aan hebt. Ik denk zelf dat het laatst warm water toevoegen de beste optie is. A dus.
Antwoord A lijkt juist en ik ben het eens met WIm.
Deze vraag is eigenlijk iets te makkelijk!
Missen we iets hier?
Vraag 19: Wat is de zuinigste manier om je bad te laten vollopen met water van 38 graden Celsius?
a) Eerst het koude water erin.
b) Eerst het warme water erin.
c) Meteen de mengkraan goed afstellen.
Het juiste antwoord is a. De hoeveelheid warmte die je verliest aan de omgeving is recht evenredig met het verschil in temperatuur tussen het water en zijn omgeving. Om het warmtelek het laagst te houden, moet je dus dit temperatuurverschil zo lang mogelijk klein houden. Dat doe je door eerst het koude water in het bad te doen. Het koude water is meestal kouder dan de lucht en onttrekt dus warmte aan die lucht, in plaats van dat het warmte afstaat. Als het warme water er aan het einde wordt bijgevoegd is de temperatuur van het water in het bad gedurende de hele vultijd lager geweest dan de gewenste waarde, en is het warmtelek het kleinst.