Volgende week Wetenschapsdag “Topje van de IJsberg”
ArrayVolgende week zondag vindt de Wetenschapsdag plaats. Een aantal organisaties opent dan de deuren en laat de bezoekers kennismaken met de wetenschap. Zo organiseert het LUMC een Wetenschapsmarkt. Naast een aantal marktkraampjes, is er dan van alles te doen, te horen en te beleven op de verschillende afdelingen. Volwassenen en kinderen kunnen zich laten rondleiden in de wereld van het wetenschappelijk medisch onderzoek. Bij de afdeling Psychiatrie kunnen zij bijvoorbeeld een emotietest ondergaan en op andere afdelingen leren de bezoekers opereren via een monitor. Ook bestaat er de mogelijkheid om de medische kennis te testen met behulp van een computerspel.
Altijd al willen weten wat er achter de schermen van een groot universitair medisch centrum gebeurt? Hoe bijvoorbeeld een operatiekamer eruit ziet of een trauma-centrum, wat er gebeurt in een klinisch-chemisch lab of op een MRI-afdeling? Welke vormen van radiotherapie worden ingezet tegen kanker, hoe vroeger de anesthesie was geregeld en hoe dat nu gebeurt en waar de hyperpressietank, het grootste apparaat van het AMC, voor dient?
Dat kan op zondag 21 oktober tussen 12.00 en 17.00 uur. Het AMC opent dan zijn deuren voor een breed publiek, met lezingen, rondleidingen en een wetenschapsmarkt met tal van demonstraties. Dit alles onder het motto ‘Topje van de IJsberg’.
VERGEET DE PINKFACTS ACTIE NIET!.
PINKFACTS: LAAT ZIEN DAT JE OM ZE GEEFT!
In deze actie maand veilen we allerlei Pink Ribbon Goodies op EBAY onder het motto: “Together we can make a difference”
Op de wetenschapsmarkt presenteren onderzoeksgroepen en ziekenhuisafdelingen nieuwe vindingen en de werking van hun apparatuur. Een greep uit het programma: De Medisch Technische Ontwikkelafdeling (MTO) laat bezoekers ‘ijsberghengelen’ (waarbij het topje op een ijsberg moet worden teruggeplaatst) en demonstreert onder meer de jeukmeter voor muizen (een meetmethode voor het krabgedrag van de knaagdieren), een stralingsmonitor (die de dosis radioactieve straling meet en informatie daarover via internet verstuurt) en de cryomicrotoom, een apparaat waarmee hele dunne plakjes van een ingevroren hart worden gesneden. Bij de afdeling Dermatologie en de SNIP (Stichting Nederlands Instituut voor Pigmentstoornissen) kunnen bezoekers hun huidtype bepalen op basis van huidskleur en gevoeligheid voor de zon, bekijken hoe een melanoom (een vorm van huidkanker) eruit ziet onder de microscoop en hoe afweercellen de cellen van zo’n melanoom aanvallen en opruimen in een ‘live-imaging film’. Transplantatiecoördinatoren geven tekst en uitleg over donorschap, medewerkers van de Hersenbank laten zien hoe hersenen er onder de microscoop uitzien en hoe je hersendonor kunt worden. Het NIN (Nederlands Instituut voor Neurowetenschappen) onderzoekt de werking van het brein, op de wetenschapsdag staat met name de samenwerking tussen hersenen en ogen centraal. Het meten van de lichaamssamenstelling (met name het vetpercentage) is één van de activiteiten van de afdeling Diëtetiek, klinisch-neurofysiologen demonstreren een EMG-toestel waarmee men de elektrische activiteit van spieren meet.
Andere deelnemers aan de wetenschapsmarkt: de afdeling Patiëntenvoorlichting, Prenatale Diagnostiek, Radiotherapie, Hyperbare Geneeskunde, Emma@Work (een uitzendbureau van het Emma Kinderziekenhuis AMC dat als doel heeft jongeren met een chronische ziekte of een handicap een bijbaantje te bieden), de Vereniging Nederland Davos, en vrijwilligers van de Johan Cruijff Foundation (die verantwoordelijk zijn voor het wekelijkse sport- en spelprogramma voor tieners in het Emma Kinderziekenhuis AMC).