Chocoholisme veroorzaakt door darmbacterie
Array‘chocoholisme’is een ander soort verslaving dan het gebruik van alcohol, nicotine en andere al dan niet verboden drugs. Verslaafden daarvan gebruiken het om een kick te krijgen en er een lekker gevoel van te krijgen.
Wetenschappers hebben een mogelijke verklaring voor die onweerstaanbare trek in chocolodade gevonden. Iedereen heeft enorme aantallen microben in zijn ingewanden. Maar mensen die dagelijks verlangen naar een stuk chocola hebben andere groepen bacteriën in hun spijsverteringskanaal dan niet-liefhebbers. Dat concluderen de onderzoekers op basis van een kleinschalig onderzoek onder 22 mannen: 11 mannen die nooit chocola eten en 11 die dagelijks een portie verorberen. Het onderzoek kon overigens pas met een jaar vertraging starten omdat er vrijwel geen ‘cacao-geheelonthouders’ te vinden waren.
Vijf dagen lang kregen de mannen precies hetzelfde te eten, waarna hun bloed en urine onderzocht werden. De wetenschappers vonden grote verschillen tussen de twee groepen in ondermeer de hoeveelheid glycine (aminozuur) en taurine (een actief ingrediënt in energiedrankjes). De waarden van die stoffen hebben te maken met het voorkomen van bepaalde typen bacteriën in het lichaam.
Mogelijk geldt de ontdekking niet alleen voor chocolade, maar ook voor ander eten. Dat zou dan kunnen leiden tot een nieuwe behandeling voor obesitas, waarbij de samenstelling van de bacteriën in de maag en darmen wordt veranderd.
Normaal is een stukje van een reep per dag. Maar in andere landen is dat veel hoger. In chocola zitten bepaalde stoffen. Onder andere cafeïne. Dat geeft energie. Maar er zitten ook bepaalde stoffen in die verslavend kunnen zijn. Eet je een reep per dag dan ben je niet zo erg verslaafd, maar is het meer dan moet je oppassen.
Chocolade is dus méér dan iets lekkers. Wie moet er niet zo af en toe een chocolade shot? Het is de combinatie van smaak en ingrediënten die chocolade bijna verslavend maakt. Waarom? Omdat het voedt, de cacaoboon bestaat voor bijna 50% uit vet, omdat het smeltend in je mond alle smaakpapillen raakt, maar bovenal omdat het bevredigt. Chocolade eet je uit verdriet, als beloning en uit pure lust.
Cafeïne:
een gewone reep bevat ongeveer 6 mg cafeïne, niet zoveel als je bedenkt dat er 100 tot 150 mg in een kop koffie zit, maar genoeg om van op te kikkeren.
Magnesium:
uit onderzoek is gebleken dat vrouwen die last hebben van PMS (pre menstruele spanningen) te weinig magnesium in hun bloed hebben. Wellicht een verklaring voor die plotseling onweerstaanbare behoefte aan chocolade vlak voor en tijdens de menstruatie.
Fenylethylamine:
een stof die gelukkig maakt en sterk lijkt op een chemische stof die in onze hersenen wordt afgescheiden als we verliefd zijn. Vroeger werd chocolade ook ‘godenspijs’ genoemd en dacht men dat het een erotische werking teweegbracht. Zo gaf de maîtresse van Lodewijk XV haar minnaars chocolade te drinken en schijnt Casanova het gebombardeerd te hebben tot een ‘liefdesdrank’
VERGEET DE PINKFACTS ACTIE NIET!.
PINKFACTS: LAAT ZIEN DAT JE OM ZE GEEFT!
In deze actie maand veilen we allerlei Pink Ribbon Goodies op EBAY onder het motto: “Together we can make a difference”
2 thoughts on "Chocoholisme veroorzaakt door darmbacterie"
Comments are closed.
‘Normaal eet je ongeveer een reep per dag’.
Wat je normaal noemt…
Moest zijn stukje van een reep per dag. Dank voor je reactie