Gordelroosvaccin onbetaalbaar voor velen

Array

Jaarlijks krijgen ruim 90.000 Nederlanders te maken met gordelroos, een pijnlijke en potentieel invaliderende infectieziekte. Terwijl de samenleving vergrijst en het aantal besmettingen zal toenemen, blijft een effectief vaccin voor velen onbereikbaar. De kosten van circa €500 per persoon, omdat twee vaccinaties nodig zijn, schrikken veel ouderen af. Ondertussen worden in omringende landen zoals Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk de vaccinaties wél vergoed.

Prijs vormt drempel

GGD-artsen en ouderenbonden maken zich zorgen over de gezondheidskloof die dreigt te ontstaan. Veel mensen haken af zodra ze horen wat het vaccin kost. Voor ouderen met een beperkt budget is €500 een fors bedrag en geen vanzelfsprekende uitgave.

Het gordelroosvaccin, Shingrix, biedt langdurige en effectieve bescherming tegen de infectie en de chronische zenuwpijn die bij een aanzienlijk percentage van de patiënten optreedt. De gevolgen van deze zenuwpijn, postherpetische neuralgie, kunnen slopend zijn. Patiënten ervaren hevige brandende pijn en een belemmering in hun dagelijkse functioneren.

Voorkomen beter dan genezen

Het Nederlandse vaccinatiebeleid loopt achter op andere Europese landen. De Gezondheidsraad adviseerde al in 2019 om het vaccin op te nemen in het Rijksvaccinatieprogramma voor 60-plussers, maar opeenvolgende kabinetten hielden de hand op de knip. De prijs van het vaccin werd als te hoog beoordeeld, waardoor vergoeding uitbleef.

Ondertussen lopen de kosten voor behandeling van chronische pijn en ondersteunende zorg hoog op. De kosten voor medicatie, ziekenhuisopnames en ondersteuning bij chronische pijn lopen in de miljarden. Vaccinatie kan deze problemen voorkomen en de maatschappelijke kosten op lange termijn juist verlagen.

Stijgende zorgkosten en medicijntekorten

De behandelingsopties voor chronische zenuwpijn zijn bovendien beperkt en vaak problematisch. Patiënten krijgen anti-epileptica, antidepressiva of zelfs methadon voorgeschreven. Deze medicijnen hebben niet alleen zware bijwerkingen, maar zijn ook duur en kampen met toenemende beschikbaarheidsproblemen.

Daarnaast worden patiënten met langdurige zenuwpijn minder mobiel en hebben ze vaker mantelzorg of verpleegzorg nodig. Dit vergroot de druk op de zorg en kan bijdragen aan een afname van de kwaliteit van leven.

Politieke druk neemt toe

De maatschappelijke roep om vergoeding groeit. Kamerleden uit verschillende politieke partijen hebben staatssecretaris Karremans opgeroepen om het vaccin alsnog in het Rijksvaccinatieprogramma op te nemen. De komende voorjaarsnota zal duidelijk maken of het kabinet bereid is om de vaccinaties te financieren.

Janine Budding

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen