Een Eerbetoon aan een Onvergetelijke Moeder: Lijtje van Harmen van Straaten

Array

In zijn nieuwste boek Lijtje, dat op 22 oktober 2024 verschijnt, deelt Harmen van Straaten een reeks ontroerende en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder. Van Straaten, een bekende auteur en illustrator met meer dan 400 geïllustreerde boeken en 50 geschreven werken op zijn naam, brengt op zijn kenmerkende wijze een intiem portret van zijn moeder, die ondanks haar geheugenverlies, een krachtige en unieke vrouw blijft.

Een Moeder met Karakter

Het leesfragment uit Lijtje geeft een inkijkje in de dagelijkse realiteit van Van Straatens moeder. Het fragment beschrijft een ochtend waar hij zijn moeder, die aan tafel zit en gedichten zingt, verrast. De gedichten blijven haar bij, zelfs als veel andere herinneringen vervagen. Deze scène toont de warmte en liefde tussen moeder en zoon, een band die onveranderd blijft ondanks de ziekte.

Het gesprek over haar lange haar en de poging om een nieuw kapsel te vinden, symboliseert de kleine momenten van zorg en aandacht die Van Straaten zijn moeder schenkt. Haar humor en eigenzinnigheid blijven door de herinneringen heen schijnen, zoals wanneer ze vertelt dat ze haar haar als Willeke Alberti heeft laten knippen en Van Straaten haar suggesties geeft voor een makkelijker kapsel.

De Kracht van Herinneringen

Het boek gaat verder met een rit in de auto, waar muziek van Willeke Alberti herinneringen oproept aan vroeger. Van Straaten herinnert zich een zondag in Gouda waar hij ijs haalde voor zijn moeder. De herinneringen zijn levendig en gedetailleerd, zoals de Italiaanse ijssalon en het meisje in de bruidsjurk. Deze verhalen laten zien hoe muziek en herinneringen verweven zijn met gevoelens van liefde en nostalgie.

Eenvoudige Genietingen en Verloren Tijden

De eenvoudige uitstap naar een snackbar voor een bamischijf is een teder moment dat de dagelijkse strijd en de vreugde van kleine dingen benadrukt. De interactie tussen Van Straaten en zijn moeder toont zowel de pijn van haar verwarring als de diepe liefde en geduld die hij voor haar heeft.

Een Boek vol Herkenning en Troost

Lijtje biedt troost en herkenning voor iedereen die te maken heeft met een dementerende ouder of partner. De verhalen van Van Straaten zijn doordrenkt met humor, warmte en scherpzinnigheid, en bieden een eerbetoon aan zijn moeder, hun gedeelde verleden en de blijvende liefde die ondanks alles overleeft. Het boek is niet alleen een persoonlijke memoir, maar ook een universeel verhaal over liefde, verlies en de kracht van familiebanden.

Over Harmen van Straaten

Harmen van Straaten heeft met zijn werk wereldwijd een impact gemaakt. Zijn illustraties en verhalen worden zowel nationaal als internationaal gewaardeerd, en Lijtje voegt een nieuwe, diep persoonlijke dimensie toe aan zijn oeuvre. Dit boek is een prachtig portret van een onvergetelijke vrouw en een krachtige herinnering aan de blijvende band tussen moeder en zoon.

Voor iedereen die troost en herkenning zoekt in de verhalen van een zoon over zijn dementerende moeder, is Lijtje een waardevolle toevoeging aan hun boekenkast.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen