Adviescollege kraakt nieuwe wet tegen schijnzelfstandigheid

Array

Het wetsvoorstel om schijnzelfstandigheid tegen te gaan heeft geen nut, vindt het Adviescollege toetsing regeldruk (ATR). Het Adviescollege toetsing regeldruk (ATR) heeft een vernietigend oordeel geveld over het wetsvoorstel dat schijnzelfstandigheid moet tegengaan. In een advies aan het demissionaire kabinet maakt het ATR duidelijk dat de voorgestelde plannen niet alleen ineffectief zijn, maar ook leiden tot meer bureaucratische rompslomp.

Dit blijkt uit een verslag met het kritische standpunt van het Adviescollege toetsing regeldruk (ATR) met betrekking tot het wetsvoorstel tegen schijnzelfstandigheid. Het ATR betoogt dat de voorgestelde plannen niet alleen ineffectief zijn, maar ook leiden tot meer administratieve lasten. De discussie over dit wetsvoorstel blijft voortduren. De gevolgen voor zelfstandigen en bedrijven in Nederland worden afgewacht. De aangekondigde plannen lossen het probleem niet op, maar zorgen vooral voor extra administratieve rompslomp.

Het fenomeen van schijnzelfstandigheid, waarbij bedrijven medewerkers als zelfstandigen inzetten is niet alleen om sociale premies en loonbelasting te ontwijken. Het kabinet tracht dit probleem aan te pakken met een nieuwe wet, die beoogt te bepalen of iemand daadwerkelijk als zelfstandige kan worden beschouwd. Hierbij wordt gekeken naar drie factoren: de mate van aansturing en controle, de structurele aard van het werk en de verantwoordelijkheid van de zelfstandige.

Het ATR uit echter ernstige bedenkingen bij deze aanpak. Alle drie de factoren laten ruimte voor interpretatie, wat de situatie eerder ingewikkelder maakt dan verheldert. Bovendien maken rechters nu al gebruik van deze criteria bij het beoordelen van zelfstandigheid, waardoor de voorgestelde wet feitelijk weinig verandert. Wel brengt het extra regeldruk met zich mee.

Het ATR pleit dan ook voor een herziening van de plannen en adviseert het kabinet om in gesprek te gaan met zelfstandigen en individuele werkgevers. Een praktijkproef zou moeten worden uitgevoerd voordat definitieve wijzigingen worden doorgevoerd.

Bron: ATR en Nu.nl

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen