Ziekenhuis VieCuri wint Computable Award met project digitale pathologie

Array

Sinds dit jaar werken alle pathologen in VieCuri digitaal. Dankzij een nieuw systeem komt de microscoop er bijna niet meer aan te pas. Hierdoor kunnen weefsels sneller en nauwkeuriger worden onderzocht. Ziekenhuis VieCuri en leverancier Sectra wonnen met dit project de Computable Award 2023 in de categorie Digitale Transformatie.                                                                

Het project werd geleid door VieCuri-professionals van de afdelingen MICT en Klinische Pathologie. Uiteraard zijn zij ontzettend trots op het behalen van dit mooie resultaat.

Weefsels uitvergroten

Pathologen onderzoeken weefsel en cellen van patiënten om daar mogelijke ziektes en afwijkingen in de vinden. Dat gebeurde tot voor kort door een weefselglaasje te bekijken onder de microscoop. Maar dat is nu dus niet meer nodig. Het digitale systeem PACS (Picture Archiving and Communication System) kan namelijk het weefselglaasje op hoge resolutie uitvergroten op een beeldscherm.

Inzoomen

Het grote voordeel van digitale pathologie is dat gescand weefsel sneller en nauwkeuriger onderzocht kan worden. Voorheen moest het weefsel eerst geprepareerd worden om onder een microscoop de kunnen bekijken. Daarbij kon de patholoog alleen kiezen voor trapsgewijze vergroting van het beeld. Nu is het weefsel direct beschikbaar voor onderzoek. Bovendien kan de patholoog elke mate van vergroting instellen en heel geleidelijk inzoomen. Hierdoor is het bijvoorbeeld veel eenvoudiger om te meten hoe ruim een tumor uit het lichaam verwijderd is.

Andere ziekenhuizen kijken mee

Een ander voordeel van de digitale werkwijze is dat het gescande weefsel nu op een scherm weergegeven kan worden tijdens een klinische bespreking of een multidisciplinair overleg. Het delen van beelden met andere ziekenhuizen is ook een stuk eenvoudiger. De tijd dat weefselglaasjes in een envelop per post verstuurd moesten worden, bijvoorbeeld wanneer een patiënt overgeplaatst wordt, is daarmee voorbij. Het beeld is nu met één druk op de knop bij een collega in een ander ziekenhuis.

Regionale samenwerking

Deze werkwijze is onderdeel van het project Digitale Pathologie, waarbij samen met het Laurentius Ziekenhuis Roermond en het MUMC+ in Maastricht de basis is gelegd voor digitale beeldverwerking en uitwisseling in Limburg. Ook ziekenhuis Zuyderland is intussen aangesloten.

Hoogste score

VieCuri en leverancier Sectra zijn door de jury als winnaar uit de bus gekomen omdat ze de hoogste score behaalden op de criteria: complexiteit, toegevoegde waarde, innovatiekracht en de rol van de leverancier.

Bron: VieCuri

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen