HagaZiekenhuis gebruikt ‘slimme bril’ op OK

Array

Efficiënter opereren, makkelijker kennis delen en een grotere betrokkenheid. Dat zijn enkele belangrijke voordelen van opereren met een speciale bril op de OK van  HagaZiekenhuis Den Haag. Als patiënt merk je er misschien niet direct iets van, maar op de operatiekamer (OK) leidt de ‘slimme bril’ die chirurg Pieter Jan van Huijstee gebruikt tot betere zorg. De komende tijd leren meer OK-medewerkers en verpleegkundigen hoe de bril werkt.

Efficiënt en betrokken


Opereren is efficiënter door de innovatieve bril. Ook leidt het gebruik tot een hogere betrokkenheid onder collega’s. “Laatst moesten we aan twee kanten tegelijk opereren. Ik deed één kant, een arts-assistent de andere kant. Omdat ze de slimme bril droeg, kon ik meekijken via het scherm achter haar, terwijl ik aan mijn kant bleef staan. Daarbij staan er meestal zes of zeven mensen op de OK tijdens een operatie. Eigenlijk kun je alleen goed zien wat de chirurg doet als je ernaast of tegenover staat.” Dankzij de slimme bril is de operatie nu via de beeldschermen voor iedereen te volgen. “De anesthesioloog ziet bijvoorbeeld als er een plotseling bloeding is of dat ik aan het hechten ben. Die kan daar dan op inspelen, zonder dat ik iets hoef te zeggen. Ook de coassistenten snappen beter wat er aan de hand is. Het team is nog meer betrokken. Dat is ontzettend leuk om te zien,” vertelt Pieter.

Zelfstandig opereren


Ook tijdens het opleiden van arts-assistenten komt de bril van pas. Arts-assistenten zijn basisartsen die doorleren voor een specialisme. Zij kunnen, met de bril op, zelfstandig opereren terwijl Pieter Jan vanuit een kamer naast de OK meekijkt. De bril maakt de stap van onder begeleiding naar zelfstandig opereren kleiner. Verder is het delen van kennis met vakgenoten aan de andere kant van de wereld eenvoudiger, zij kunnen een operatie in zijn geheel volgen.

Sinds kort kijken ook verpleegkundigen eens per maand met een operatie mee. Uit de praktijk blijkt dat verpleegkundigen hierdoor de situatie van de patiënt beter begrijpen als die na een operatie terugkomt op de afdeling. En dit leidt tot betere zorg.

Slimme bril

De slimme bril heeft een beeld- en audioverbinding. Wanneer een chirurg de bril draagt kunnen collega’s meekijken. Op de beeldschermen op de OK zelf, of op afstand in de speciale beveiligde internetomgeving of app. Via de bril kan de chirurg ook praten met iemand die op afstand meekijkt. Daarnaast kunnen ook beelden naar de bril gestuurd worden om de chirurg ergens op te wijzen. Pieter Jan ligt toe: “Mijn specialismes zijn long- en traumachirurgie, maar ik kan ook acute buikoperaties doen. Als ik een vraag heb tijdens zo’n operatie bel ik naar de collega die achterwacht is voor de buikchirurgie. Vroeger hield iemand op de OK dan een telefoon tegen mijn oor en beschreef ik de situatie. Dat gaat al lang goed, maar het is natuurlijk veel makkelijker even mee te kijken via de app of computer. Dat kan als ik de slimme bril draag.”


Fotobijschrift: Chirurg Pieter Jan van Huijstee (midden) is bezig met een operatie. Via schermen op de OK kunnen collega’s meekijken
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen