AI voor onafhankelijk cliëntondersteuners: Nieuwe Kansen en Veranderingen

Array

Het is geen geheim dat kunstmatige intelligentie (AI) de laatste jaren steeds prominenter aanwezig is in ons dagelijks leven. Van zelfrijdende auto’s tot chatbots zoals ChatGPT, AI verandert de manier waarop we met technologie omgaan. Maar wat betekent deze opkomst van AI voor onafhankelijke clientondersteuners in Nederland?

AI, dat zijn oorsprong vindt in de jaren 50, heeft een lange weg afgelegd. Volgens AI-expert Job van den Berg is het succes van AI te danken aan drie cruciale factoren: snellere computers, overvloedige data en aanzienlijke investeringen. Deze combinatie heeft AI in staat gesteld om nuttige toepassingen te ontwikkelen, zoals ChatGPT, dat informatie kan genereren en bewerken, maar niet zonder zijn beperkingen.

In het sociaal domein, waar cliëntondersteuning en het begrijpen van complexe casuïstiek van essentieel belang zijn, kan AI een waardevolle partner worden. AI kan repetitieve administratieve taken automatiseren, zoals het verwerken van documenten en het doorzoeken van gegevens. Hierdoor krijgen onafhankelijke cliëntondersteuners meer tijd om zich te richten op mensgerichte taken en waarde toe te voegen voor hun cliënten.

Een boeiend aspect van AI in het welzijnsdomein is de opkomst van empathische chatbots. Deze chatbots kunnen niet alleen nauwkeurige antwoorden geven, maar worden soms zelfs als empathischer ervaren dan menselijke hulpverleners. Voor mensen die behoefte hebben aan een luisterend oor of zich eenzaam voelen, kan een empathische chatbot een waardevolle aanvulling zijn, met de mogelijkheid om 24/7 beschikbaar te zijn.

Maar betekent dit dat AI de menselijke interactie in de zorg volledig zal vervangen? Nee, AI moet altijd worden beschouwd als een hulpmiddel en niet als een vervanging voor menselijke zorg en ondersteuning. Het persoonlijke contact tussen cliëntondersteuners en cliënten blijft essentieel, ondersteund door de transparante richtlijnen en ethische regels die organisaties, beroepsorganisatie en stakeholders moeten opstellen.

Een belangrijke ontwikkeling die de zorgen over fouten en discriminatie kan verminderen, is de AI-Act die vanaf 2026 in werking zal treden. Deze wet is bedoeld om ervoor te zorgen dat AI-systemen veilig, transparant en niet-discriminerend zijn, onder menselijk toezicht staan en niet worden gebruikt voor de behandeling van mensen met psychische problemen.

Kortom, onafhankelijke cliëntondersteuners hoeven zich geen zorgen te maken over het verlies van hun baan door AI. Technologische revoluties in het verleden hebben nieuwe kansen en banen gecreëerd. AI kan saaie, repetitieve taken automatiseren en cliëntondersteuners helpen hun focus te verleggen naar waardevollere interacties met cliënten.

De opkomst van AI in het sociaal domein en de WLZ biedt veelbelovende mogelijkheden om de efficiëntie te verhogen, de toegankelijkheid van informatie te verbeteren en ondersteuning te bieden aan cliënten die het nodig hebben. Als AI wordt ingezet als een waardevolle partner, kunnen onafhankelijke cliëntondersteuners hun missie van eerlijke, transparante, doelgerichte en doelmatige onafhankelijke cliëntondersteuning voortzetten, met de kracht van kunstmatige intelligentie aan hun zijde.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen