Meer complicaties bij zwangerschap binnen drie maanden na stoppen pil

Array

Bij vrouwen die binnen drie maanden nadat ze gestopt zijn met de pil zwanger worden komt vaker zwangerschapsvergiftiging en vroeggeboorte voor. Het optreden van deze complicaties is bovendien afhankelijk van het type pil. Dit blijkt uit onderzoek van het Radboudumc bij ruim 7000 zwangerschappen. 

De anticonceptiepil is één van de meest gebruikte medicijnen in Nederland. De pil bevat hormonen die voorkomen dat je zwanger raakt. Als je zwanger wilt worden, dan stop je met de pil. Maar dat betekent niet dat de hormoonhuishouding van het lichaam meteen weer normaal is. Onderzoekers van het Radboudumc zochten uit of er een verband bestaat tussen snel zwanger worden na het stoppen met de pil en het optreden van zwangerschapscomplicaties.

Zwangerschapsvergiftiging en vroeggeboorte 

De onderzoekers gebruikten gegevens van ruim 7000 zwangerschappen. Bij vijftien procent was er sprake van pilgebruik in de drie maanden voor de zwangerschap. Bij deze vrouwen kwam zwangerschapsvergiftiging en vroeggeboorte ruim anderhalf keer zoveel voor als bij vrouwen die de pil niet gebruikten in deze periode.

Uit de studie blijkt verder dat verschillende varianten van de pil verband houden met complicaties. Bij gebruik van de pil uit de eerste en tweede generaties kwam zwangerschapsvergiftiging vaker voor, terwijl er bij de derde generatie vaker sprake was van vroeggeboortes. De pil van de vierde generatie werd te weinig gebruikt voor betrouwbare conclusies.

Hoofdonderzoeker Marleen van Gelder van de afdeling Health Evidence legt uit: ‘De verschillende generaties bevatten een ander type progesteron. Dat speelt mogelijk een rol bij het ontstaan van de complicaties. Ook de hoeveelheid oestrogeen wisselt tussen verschillende varianten van de pil. Dat is wellicht ook van belang, maar hiervoor is nader onderzoek nodig.‘ 

Andere vorm van anticonceptie

De onderzoekers benadrukken dat de complicaties relatief zeldzaam waren, ook bij vrouwen die kort na het stoppen van de pil zwanger werden. Die was in dat geval zo’n drie procent voor zwangerschapsvergiftiging en zes procent voor vroeggeboorte. Hoe moeten vrouwen die stoppen met de pil omdat ze zwanger willen worden het volgens de onderzoekers dan aanpakken?

Gynaecoloog Marc Spaanderman, medeauteur van het artikel: ‘Hoewel we op basis van deze studie nog niet met zekerheid kunnen vaststellen dat de pil de zwangerschapscomplicaties veroorzaakt, kun je een andere vorm van anticonceptie in de drie maanden na het stoppen van de pil overwegen. Maar dat heeft ook nadelen, zoals ongewenst toch al eerder zwanger worden en meer menstruatieklachten. Het blijft uiteindelijk een persoonlijke beslissing. Ben je er in ieder geval bewust van en bespreek het met je partner en eventueel met een zorgverlener.’  

Over de publicatie

Dit onderzoek is gepubliceerd in het International Journal of Epidemiology: Associations of periconceptional oral contraceptive use with pregnancy complications and adverse birth outcomes. A. Schreuder, I. Mokadem, N.J.L. Smeets, M.E.A. Spaanderman, N. Roeleveld, A. Lupattelli, M.M.H.J. van Gelder. DOI: 10.1093/ije/dyad045.

De gegevens voor dit onderzoek werden verzameld in de PRIDE Study, het grootste geboortecohort-onderzoek onder zwangere vrouwen en hun kinderen in Nederland.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen