Speciale app voorkomt dat patiënt met eenvoudige botbreuk onnodig naar ziekenhuis moet voor onderzoek of consult
ArrayVanaf 1 april hoeven patiënten met een eenvoudige botbreuk voor nacontrole niet naar Rijnstate te komen. De informatie die zij nodig hebben voor hun herstel is te vinden in een speciale app; de Virtual Fracture Care (VFC) app. Patiënten krijgen hiermee nog steeds zorg op maat en krijgen meer eigen regie op herstel. Zo kan onnodig onderzoek of bezoek aan een ziekenhuis worden voorkomen.
Deze gratis app is bedoeld voor patiënten die in Rijnstate zijn behandeld voor letsel op de spoedeisende hulp of gipskamer. In de app staat informatie over het letsel, de behandeling, filmpjes en oefeningen.
Breuklijn
Edo Hekma, Traumachirurg bij Rijnstate: “Patiënten en hun naasten hoeven niet meer onnodig naar het ziekenhuis te komen. Dat scheelt hen tijd. Ze kunnen met hulp van de app zelf werken aan hun herstel, waar en wanneer het hen uitkomt. Daarnaast helpt het ons om de druk op de zorg te verminderen. Als er toch vragen zijn, kunnen ze contact opnemen met onze Breuklijn.”
Normaal gesproken wordt voor iedere patiënt met een verstuiking of botbreuk een afspraak voor nacontrole in het ziekenhuis gemaakt. Alle informatie die de patiënt nodig heeft voor het herstel en de informatie voor de nacontrole, staat nu in de app. Een voordeel voor de patiënt is dat men niet meer afhankelijk is van de afspraak in het ziekenhuis. Rijnstate schat zo’n 1200 nacontroles per jaar te besparen met het gebruik van deze app.
Patiënttevredenheid neemt toe
De Virtual Fracture Care-methode is ontwikkeld door het Amsterdamse OLVG. Uit onderzoek blijkt dat de patiënttevredenheid gelijk blijft of zelfs toeneemt en ook dat de huisarts het hierdoor niet drukker krijgt. Deze app is een verdere uitbreiding van het digitale zorgaanbod van Rijnstate.
Over Rijnstate
Rijnstate is een topklinisch opleidingsziekenhuis met circa 6.500 medewerkers en locaties in Arnhem, Zevenaar, Velp en Arnhem-Zuid. Naast basiszorg voor patiënten uit de regio, biedt Rijnstate topklinische zorg op een aantal expertisecentra. Voor deze zorg verwijzen regionale en landelijke ziekenhuizen patiënten naar Rijnstate.
Rijnstate wil vooroplopen. Daarom werkt het ziekenhuis voortdurend aan manieren om merkbaar te blijven verbeteren. Om vernieuwingen te realiseren die tastbaar zijn, zet Rijnstate wetenschap in die ertoe doet. En wordt er veel onderzoek gedaan naar de oorzaken van ziekten en naar betere behandelingen.
Daarnaast werkt het ziekenhuis intensief samen met patiënten en met andere zorgverleners, binnen en buiten het ziekenhuis, om de zorg te verbeteren. Zo zet Rijnstate hoog in op passende zorg en preventie. Dat maakt de zorg op alle fronten steeds prettiger, soepeler en effectiever – op een heel menselijk niveau.
Bron: Rijnstate