Slecht Slapen Veroorzaakt Gewichtstoename

Array

Te weinig slaap kan grote gevolgen hebben voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid. Gewichtstoename is één van de problemen die in verband gebracht kan worden met een slechte slaap. Hoe veroorzaken slaapproblemen gewichtstoename en hoe kun je je slaap verbeteren om dit te voorkomen? In deze post gaan we verder in op de oorzaken van slecht slapen, welke effecten dit heeft op ons lichaam en geeft Slaapwijsheid je strategieën om je slaapkwaliteit te verbeteren.  

Oorzaken van slecht slapen

  • Stress en angst: Wanneer we ons angstig of gespannen voelen, maakt ons lichaam hormonen (zoals cortisol) aan. Hierdoor ontspan je niet genoeg voor een diepe slaap. 
  • Ongezond gedrag: Laat opblijven of telefoon gebruik voor het slapengaan, leidt tot onvoldoende rust. Het blauwe licht van elektronische apparaten verstoort het natuurlijke, circadiane ritme. Hierdoor hebben mensen sneller last van een slechte slaap. 
  • Slaapstoornis: Wanneer je moeite hebt met in slaap vallen door slapeloosheid of een inadequate zuurstoftoevoer door obstructieve slaapapneu (OSA), is het verstandig om bij een dokter langs te gaan. Anders voel je jezelf voor langere tijd overdag uitgeput. 

Effecten van slechte slaap

  • Cognitieve stoornissen: Wanneer we onvoldoende rust krijgen, is het moeilijk om ons te concentreren of te focussen op taken die mentale inspanning vereisen. Daarbij heb je bij onvoldoende slaap kans dat je minder herinnert, slechter beslissingen kunt nemen, lastig kunt concentreren of last krijgt van depressie of angst. 
  • Verhoogde kans op ziekten: Doordat ons lichaam bij onvoldoende slaap niet voldoende kan herstellen, lopen we na verloop van tijd meer risico op ziekten. Denk aan ziekten als diabetes, hart- en vaatziekten, beroertes of zelfs kanker. 
  • Gewichtstoename: Bij vermoeidheid verlangt het lichaam naar meer calorierijk voedsel door ghreline (het hongerhormoon). Hierdoor ga je sneller overmatig eten wat vervolgens leidt tot een gewichtstoename. Daarnaast verstoren slechte slaapgewoontes de leptineproductie (het verzadigingshormoon), wat betekent dat je na het eten van die ongezonde snacks geen vol gevoel heeft en ernaar blijft verlangen (bron: Dokterfit)

Strategieën om de slaapkwaliteit te verbeteren

  • Ontdek de oorzaak van jouw slaapproblemen: voordat je de slaapproblemen kan aanpakken, is het belangrijk om de oorzaak te achterhalen. Bezoek je huisarts voor advies.
  • Zorg voor een regelmatig slaappatroon: Een regelmatig patroon van slapen en wakker worden is essentieel. Hou daarom een vaste bedtijd en waktijd aan, zelfs in het weekend of op vrije dagen. Zo reguleer je de interne klok van je lichaam, waardoor je makkelijker in slaap valt en langer blijft slapen. Je zou dit slaappatroon kunnen combineren met een ontspannend ritueel zoals het nemen van een warm bed of het lezen van een spannend boek voor het slapen gaan. 
  • Zorg ervoor dat je regelmatig beweegt: Lichaamsbeweging verlaagt het stressniveau en verhoogt de vermoeidheid, waardoor je ‘s nachts makkelijker in slaap valt. Streef naar minstens 30 minuten lichaamsbeweging per dag. Doe dit trouwens niet vlak voor je naar bed gaat, want dan geeft dit eerder een opwekkend dan kalmerend effect. 
  • Vermijd stimulerende middelen: Cafeïne, nicotine of alcohol heeft een negatief effect op de slaapcycli. Vermijd deze stoffen dus vier tot zes uur voordat je naar bed gaat om te zorgen voor een betere slaapkwaliteit. 
  • Vermijd blauw licht 1,5 uur voor het slapen: blauw licht, afkomstig van televisie, telefoon en tablet, kan de melatonineproductie verstoren. Leg je telefoon of tablet daarom minstens 1,5 uur voor het slapengaan weg en kijk geen televisie meer.
  • Ontspan voor het slapen gaan: in plaats van tv-kijken of op je telefoon zitten, is het beter om ontspannende activiteiten te doen voor het slapengaan. Bijvoorbeeld mediteren, een boek lezen of naar zachte, rustige muziek luisteren.
  • Slaap in een stille, koele en donkere slaapkamer: een koele, donkere en stille slaapkamer zorgt voor een betere nachtrust. Gebruik oordoppen en een slaapmasker om het lawaai en licht buiten te houden.
  • Verbeter je slaapomgeving: gebruik luchtfilters en verbeter de luchtvochtigheid in je slaapkamer. Plaats planten en gebruik een stille ventilator in de zomer om je slaapkwaliteit te verbeteren.
  • Investeer in een goed kussen en matras: een goed kussen en matras dat past bij je gewicht en voorkeur is belangrijk voor een goede nachtrust.
  • Blijf niet in bed liggen als je niet kan slapen: sta op en doe een rustige activiteit, zoals lezen of mediteren, totdat je slaperig bent.
  • Overweeg professionele hulp: als bovenstaande tips niet werken, kan professionele hulp, zoals cognitieve gedragstherapie voor slapeloosheid, nuttig zijn. Raadpleeg je huisarts voor advies.

Alternatieve behandelingen voor slapeloosheid

Voor diegenen die op zoek zijn naar natuurlijke manieren om slapeloosheid aan te pakken, zijn er verschillende opties beschikbaar. Kruidensupplementen zoals valeriaanwortel, kamille en passiebloem worden vaak gebruikt vanwege hun kalmerende eigenschappen en kunnen helpen bij het bevorderen van een rustgevende slaap. Het is echter belangrijk om zorgvuldig te werk te gaan bij het gebruik van deze supplementen en het advies van een arts in te winnen voor de beste resultaten.

CBD olie kan ook helpen bij het bevorderen van de slaap door het verminderen van stressniveaus en het creëren van een rustige geest. Aromatherapie is een andere natuurlijke remedie die al eeuwenlang wordt gebruikt om stress te verminderen en de slaap te bevorderen. Het inhaleren van kalmerende geuren zoals lavendel, jasmijn en sandelhout kan helpen bij het ontspannen en tot rust komen voor het slapengaan.

Tot slot kunnen meditatie- en mindfulness-oefeningen, zoals yoga, ook helpen bij het ontspannen van lichaam en geest. Door deze activiteiten regelmatig te beoefenen, kan de hersenen getraind worden om te ontspannen zonder afhankelijk te zijn van externe factoren. Het is een natuurlijke manier om de slaap te bevorderen en te verbeteren

Conclusie

Slechte slaap veroorzaakt gewichtstoename en kan ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid. Om uw slaapkwaliteit te verbeteren, moet u zich richten op het creëren van een comfortabele slaapomgeving; het vermijden van stimulerende middelen (laat op de dag); regelmatig sporten en het instellen van een regelmatig slaappatroon.

Neem vandaag nog de controle over uw slaap en verbeter uw gezondheid – krijg het advies van Slaapwijsheid om beter te slapen en gewichtstoename te voorkomen!

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen