Zzp’ers in de zorg: manieren om verzuim te beperken

Array

Als zzp’er in de zorg is de werklast soms erg zwaar. Personeelstekort is hier een grote oorzaak van. De zware werklast en personeelstekort leiden tot vermoeidheid en stress, waardoor je ziektedagen omhoog gaan. Maar hoe stop je dit en beperk je uitval? In dit artikel vind je handige tips voor zo min mogelijk verzuim.

Tip 1: Trek op tijd aan de bel

Iedereen krijgt wel eens te maken met stressvolle situaties. Zeker in de zorg kan dat soms best overweldigend zijn. Herken de symptomen van vermoeidheid en stress dus op tijd en laat dit weten aan een klant of werkgever. Zo kunnen zij jouw werklast verlagen of zich eventueel voorbereiden op dat je wat minder gaat werken.. Op deze manier voorkom je ook dat deze klachten erger worden en leiden tot een burn-out.

Tip 2: Andere taken

Een personeelstekort kan ervoor zorgen dat je taken op je neemt waar je misschien niet op zat te wachten. Zeker repetitieve werkzaamheden vergen veel energie en kunnen stress en vermoeidheid verhogen. Merk je dat de taken die je nu uitvoert zwaar wegen op je mentale gezondheid? Bespreek dit dan met je opdrachtgever. Wellicht kunnen jullie kijken of er meer afwisseling mogelijk is, zodat je ook werk hebt dat je energie geeft. Zo voorkom je onnodig verzuim.

Tip 3: Neem tijd voor jezelf

In drukke periodes komt het vaak voor dat mensen hun werk mee naar huis nemen. Als jij mentaal nog bezig bent met werk als je thuis op de bank zit zal je nooit echt tot rust komen. Dit heeft ook een negatief effect op je energie en dus ook je prestaties op werk. Zoek dus een manier om echt tot rust te komen. Voor de een is dat het lezen van een boek, voor de ander is dat genieten van een warm bad. Denk ook aan een uitje op je vrije dag. Ga er echt even op uit, bijvoorbeeld naar een spa of maak een mooie wandeling.

Tip 4: Verzeker jezelf

Als je door stress of andere mentale klachten niet meer kan werken, zijn zorgen over financiën het laatste wat je kunt gebruiken. Als zzp’er kan het missen van werk op zichzelf al stress veroorzaken. Het is in dit soort situaties dus handig om je hiervoor te verzekeren. Er zijn verschillende verzekeringen die je hiermee kunnen helpen.

Zelfstandig ondernemers hebben vaak ook baat bij een AOV verzekering. Deze verzekering zorgt ervoor dat je een maandelijkse uitkering ontvangt als je door ziekte of ongevallen niet meer kan werken. Ook als je voor langere tijd niet kan werken helpt zo’n verzekering met re-integratie.

Zorgmedewerkers die in loondienst zijn hoeven zich over het algemeen geen zorgen te maken over verzekeringen, aangezien dit voor de rekening van de werkgever is. Werkgevers kunnen zich voor verzuim verzekeren door middel van een verzuimverzekering. Hierdoor krijgt de werkgever hulp van de verzekeraar bij loondoorbetaling en soms zelfs extra begeleiding, bijvoorbeeld met de re-integratie van langdurig zieke medewerkers. Daarnaast helpen veel verzuimverzekeraars je bij het voldoen aan de wettelijke verplichtingen waar je aan moet voldoen als werkgever bij de begeleiding en re-integratie van medewerkers.

Centraal Beheer

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen