Goede voeding helpt om het risico op een val te verlagen

Array

Epidemioloog Emiel Hoogendijk waarschuwt voor een hogere kans om te vallen bij ouderen met ondervoeding. In een artikel in De Telegraaf legt hij het verband uit tussen ondervoeding, eenzaamheid en vallen. Een belangrijk signaal, want een val is meestal het gevolg van meerdere problemen.

Ondervoeding is een risicofactor voor vallen omdat dit leidt tot afname van spiermassa en het verzwakken van botten. Ouderen gaan hierdoor slechter lopen en vallen daardoor sneller. Ook zijn ouderen banger om te vallen en zijn daardoor meer geneigd thuis te blijven. Dit leidt weer tot eenzaamheid en zo belanden ouderen in een vicieuze cirkel waarbij de kwaliteit van leven afneemt. 

Om deze vicieuze cirkel te voorkomen is het heel belangrijk om ouderen met een verhoogd valrisico tijdig op te sporen en door te verwijzen naar een valpreventieve beweeginterventie. Bij een verhoogd valrisico is het belangrijk om ouderen te screenen op onderliggende valrisicofactoren zoals ondervoeding. Wanneer dit een probleem blijkt, kan ondervoeding worden aangepakt als onderdeel van een valpreventieve aanpak.

Thuis Onbezorgd Mobiel (TOM) is een mooi voorbeeld van een (bewezen effectieve) multidisciplinaire valpreventieve aanpak. TOM is bedoeld voor thuiswonende ouderen van 65 jaar en ouder met een verhoogd valrisico. TOM zet in op drie belangrijke thema’s; het stimuleren van beweging, het verbeteren van de voedingsinname en het vergroten van de sociale contacten.

Door ouderen met een verhoogd valrisico op tijd op te sporen, een valpreventieve beweeginterventie aan te bieden en zo nodig aanvullende maatregelen te nemen zoals voedingsadvies, wordt de kans op een val verlaagd. Zo dragen we bij aan het langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen van onze ouderen.

Elvera Overdevest, adviseur valpreventie bij ouderen, VeiligheidNL.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen