Catharina Ziekenhuis verbetert voor patiënten uitkomsten na een slokdarmkankeroperatie
ArrayEen slokdarmkankeroperatie is ingrijpend. Eventuele complicaties erna zorgen voor een langere opnameduur en slechtere uitkomsten op de langere termijn. Onderzoekers van het Catharina Ziekenhuis hebben een bestaand stappenplan verder ontwikkeld om complicaties te verminderen en patiënten sneller te laten herstellen. Dat heeft voor deze patiënten geleid tot minder complicaties en een stijging van de kwaliteit van leven. Ook is de ziekenhuisopname verkort en worden patiënten minder vaak opnieuw opgenomen op de Intensive Care. Eenmaal thuis hebben ze minder vaak thuiszorg nodig.
Donderdag 19 januari 2023 promoveert onderzoekster Laura Fransen op dit onderwerp aan de Universiteit Utrecht.
ERAS en PREPARE
De huidige zorg is gericht op sneller herstel na een chirurgische ingreep. Bij een darmoperatie wordt een zogenaamd ERAS-programma (enhanced recovery after surgery of verbeterd herstel na een operatie) al met succes toegepast. Dit programma is nu gecombineerd met een programma dat patiënten volgen voor hun operatie (PREPARE). Het bestaat uit verschillende stappen.
Vóór de operatie worden patiënten uitgedaagd om hun conditie te verbeteren, is er veel aandacht voor voeding en worden patiënten mentaal begeleid richting de operatie. Direct na de operatie wordt de patiënt gestimuleerd om uit bed te komen en te bewegen. Ook mogen patiënten direct eten en drinken. Het was lange tijd standaard om na zo’n complexe slokdarmkankeroperatie vijf dagen niet te mogen eten en sondevoeding op te starten. “We hebben in ons onderzoek aangetoond dat het veilig is om patiënten direct te laten eten en drinken”, verduidelijkt onderzoekster Laura Fransen.
Lange termijn gevolgen
“We weten dat sommige dingen die we doen om na een operatie spoedig te herstellen niet alleen op de korte termijn werken. Er zijn aanwijzingen dat ze ook gelden voor de lange termijn. We blijven onderzoek doen om te leren hoe we mensen het beste kunnen helpen om na een operatie spoedig te herstellen en ervoor te zorgen dat ze zo gezond mogelijk blijven,” aldus Fransen.
Promotie
Laura Fransen promoveert donderdag 19 januari aan de Universiteit Utrecht. Promotor is prof. dr. R. van Hillegersberg. Copromotoren zijn dr. Misha Luyer van het Catharina Ziekenhuis en dr. R. Verhoeven van Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL).
Bron: Catharina Ziekenhuis