Overheid kan met inzet op sport gezondheidsverschillen tussen arm en rijk verkleinen

Array

In Nederland leven ‘rijken’ nog steeds langer en ook langer in goede gezondheid dan Nederlanders die armer zijn. Een belangrijke reden hiervoor is het verschil in leefstijl tussen arm en rijk. Naast verschillen in roken, overgewicht en ongezonde voeding is ook het verschil in sport en bewegen groot tussen rijk en arm. Terwijl dat juist een belangrijke preventieve oplossing kan zijn om deze verschillen te verkleinen.

Uit onderzoek blijkt dat sport en bewegen van groot belang is voor onder andere de fysieke, mentale en sociale gezondheid en ontwikkeling van mensen. Sporten en bewegen heeft een positief effect op de gemoedstoestand en emoties van mensen, dus op hoe iemand zich voelt. Ook draagt het bij aan een betere stressregulatie, wat erg van belang is bij mensen die kampen met geldzorgen. Maar vooral de fysieke effecten van sport en bewegen leveren veel voordeel op als het gaat om de levensverwachting en gezondheid van Nederlanders. Denk aan het verlagen van onder andere de kansen op hart- en vaatziekten, verkleinen van het risico op diabetes en het verkleinen van (het risico op) overgewicht en obesitas.

De verschillen in sport- en beweeggedrag zijn groot tussen rijk en arm. Mensen met een lagere sociaaleconomische status sporten en bewegen significant minder dan mensen met een hogere sociaaleconomische positie. Dit verschil ontstaat al bij kinderen en jongeren. Maar hoe ouder mensen worden, hoe groter het verschil wordt. Als je kijkt naar volwassen Nederlanders dan sport bijna de helft van de mensen met een laag inkomen nooit (44,1 procent). Voor mensen met een hoger inkomen is dit slechts 6,5 procent. Daarnaast geldt ook dat wanneer lage inkomensgroepen sporten, ze dit overwegend minder frequent doen dan hogere inkomensgroepen.

Als je weet wat sport en bewegen kan opleveren en wat de preventieve werking daarvan kan zijn, zou dat een van de pijlers vanuit de overheid kunnen zijn om de gezondheidsverschillen te verkleinen. Zeker nu de groep met een modaal inkomen ook vaker met geldzorgen kampt, is het risico aanwezig dat de kansenongelijkheid nog verder gaat toenemen. Sport en bewegen kan dus voor een steeds grotere groep van grote waarde zijn.

Jamilla Vervoort, specialist, Kenniscentrum Sport & Bewegen

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen