Slaapcentrum MST erkend als topklinisch expertisecentrum

Array

De zorg in het slaapcentrum van Medisch Spectrum Twente heeft de topklinische erkenning in het STZ zorgregister ontvangen. In het multidisciplinaire slaapcentrum wordt excellente patiëntenzorg geleverd, zijn voldoende opleidingsmogelijkheden en de specialisten doen regelmatig onderzoek.

Patiënten met slaapgerelateerde aandoeningen kunnen in MST terecht bij het Slaapcentrum. Hierin werken specialisten vanuit de afdelingen Longgeneeskunde, Keel- Neus- en Oorheelkunde, Neurologie, Bijzondere Tandheelkunde, Kaakchirurgie en Klinische Neurofysiologie met elkaar samen. Voor patiënten betekent dit dat er veel mogelijkheden voor diagnostiek en behandeling zijn.

“De STZ-erkenning geeft waardering voor het niveau van de zorg en wetenschappelijk onderzoek in ons slaapcentrum. Het geeft ook nieuwe mogelijkheden voor bijvoorbeeld het werven van subsidies om nog meer onderzoek te kunnen doen en daarmee nieuwe behandelingen aan te kunnen bieden”, vertelt technisch geneeskundige Timon Fabius.

Tongzenuwstimulatie

In het slaapcentrum worden de nieuwste behandelmethoden gebruikt. Naast CPAP (een soort luchtpomp om patiënten met slaapapneu te behandelen) en de MRA slaapbeugel, is dit jaar gestart met tongzenuwstimulatie door middel van een tongpacemaker (nervus hypoglossus stimulatie). MST implanteert als derde ziekenhuis in Nederland pacemakers bij patiënten met ernstige slaapapneu.

Onderzoek en samenwerking

Het slaapcentrum voert continu vernieuwend onderzoek uit om diagnostiek en behandeling te optimaliseren. Voorbeelden zijn de succesvol ontwikkelde screeningstool OSAsense (dieonnodige verwijzingen voorkomt) en onderzoek naar het verbeteren van diagnostiek en behandeling (waarbij ook 3D printen wordt toegepast). Daarbij wordt samengewerkt met onder andere het UMCG, Universiteit Twente, ZGT, Saxion Hogeschool en Roessingh Centrum voor Revalidatie.

Meer over het slaapcentrum op https://www.mst.nl/p/Centra/slaapcentrum/ 

Bron: MST

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen