‘Bewegen helpt bij het verminderen van mentale en psychische klachten’

Array

Het aandeel Nederlanders met psychische klachten is niet eerder zo hoog geweest. Dit blijkt uit de jaarlijkse Gezondheidsenquête van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Sport en bewegen kan een belangrijke bijdrage leveren om mentale en psychische klachten te verminderen.

Sport en bewegen verlaagt niet alleen de kans op verschillende chronische aandoeningen zoals hart- en vaatziekten, diabetes en verschillende soorten kanker, maar is ook essentieel voor een mentaal gezonde bevolking. Hier is steeds meer bewijslast voor.

Sport en bewegen zorgen voor positieve veranderingen in gemoedstoestand en emoties. Daarnaast blijkt dat mensen die regelmatig sporten en bewegen minder angstige en depressieve symptomen ervaren. Je ervaart plezierige emoties doordat neurotransmitters zoals endorfines en serotonines in je lichaam toenemen.

Endorfines gaan de pijnprikkels in je lichaam tegen en geven een plezierig gevoel. Serotonine speelt ook een rol bij pijnprikkels en heeft invloed op onder andere geheugen, stemming en zelfvertrouwen. Ook is algemeen bekend dat sport en bewegen door sociale interactie, sociale steun en samen bewegen ook het mentale welbevinden een boost kunnen geven.

De genoemde toename van het aantal Nederlanders met psychische klachten – én de wetenschap dat sport en bewegen hier een positieve invloed op kan hebben – laat de noodzaak zien van een goede samenwerking tussen ggz-professionals, eerstelijnszorg en sport- en beweegsector. De huidige preventie- en sportakkoorden bieden hiervoor goede kansen.

Maureen Ros, Specialist Fit & Gezond, Kenniscentrum Sport & Bewegen

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen