LUMC start met bevriezen van tumorcellen als nieuwe botkankerbehandeling

Array

“Het wegbranden van tumoren, dat deden we al”, vertelt interventieradioloog Mark Burgmans, “nu kunnen we tumoren in het LUMC ook bevriezen.” De interventieradioloog prikt dan met een dunne naald van buitenaf in de tumor en een speciaal apparaat blaast argongas door de naald waardoor het zo’n 60 graden onder nul kan worden. Hierdoor bevriezen de tumorcellen en sterven ze uiteindelijk af. En de patiënt? Die voelt hier bijna niks van, verzekert Burgmans.

Hitte versus kou

Cryo-ablatie kent meerdere voordelen ten opzichte van hitte ablatie. “Met kou kunnen we gecontroleerder te werk gaan. Hitte is niet te zien op een CT-scan, maar kou wel. Op deze manier kunnen we beter in de gaten houden hoe de ingreep verloopt en verkleinen we de kans op complicaties.” Volgens Burgmans biedt deze techniek vooral uitkomsten voor patiënten die niet geopereerd kunnen worden aan hun bottumor. “We hebben ons arsenaal uitgebreid en kunnen deze patiëntengroep nu beter helpen. Samen met de orthopeden en patiënt bekijken we of de voorkeur uitgaat naar een operatie of ablatie.”

Centrum voor bottumoren

Een tumor in het bot is in 90% van de gevallen goedaardig. Dat betekent dat deze tumoren niet uitzaaien. Een kwaadaardige bottumor (sarcoom) is zeer zeldzaam. Jaarlijks krijgen ongeveer 200 Nederlanders deze vorm van kanker. Als grootste centrum voor bottumoren in Nederland heeft het LUMC meerdere specialisten in huis die zich met dit type tumoren bezighouden. Samen met de patiënt zoeken ze naar de beste behandeling, en cryo-ablatie behoort nu dus ook tot de mogelijkheden.

Op de foto diegenen die betrokken zijn bij de cryo-ablatie in het LUMC, vlnr: Mark Burgmans (interventieradioloog), Carla van Rijswijk (interventieradioloog), Rutger van der Meer (interventieradioloog), Kirsten van Langevelde (radioloog), Demian Broekhuis (orthopedisch chirurg). Foto:LU

Op de foto diegenen die betrokken zijn bij de cryo-ablatie in het LUMC, vlnr: Mark Burgmans (interventieradioloog), Carla van Rijswijk (interventieradioloog), Rutger van der Meer (interventieradioloog), Kirsten van Langevelde (radioloog), Demian Broekhuis (orthopedisch chirurg). Foto:LUMC

Bron: LUMC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen