Een uitweg uit het personeelstekort in de zorg

Array

Het tekort aan verplegend personeel in Nederlands is al enige tijd een probleem en er staan steeds meer vacatures open, die niet kunnen worden vervuld. Sommige landen, als Duitsland openen de deuren voor werknemers met migratie regelingen voor specifieke vakgebieden, maar voor de meesten bestemmingen zijn visa of werkvergunningen vereist.

Over 60.000 vacatures onbezet in de Nederlandse zorg

Veel mensen in Nederland voelen al de gevolgen van het personeelstekort in de zorg. Volgens het advies van de onafhankelijke Adviesraad Migratie zou verruiming van de toegang tot de arbeidsmarkt een eenvoudige manier zijn om het probleem aan te pakken. Terwijl mensen uit niet-Europese landen die in Nederland willen werken een visum moeten aanvragen, is er al een grote groep mensen die in Nederland woont en geen toegang heeft tot de arbeidsmarkt. Deze bestaat onder andere uit asielzoekers die voordat ze een verblijfsvergunning krijgen niet kunnen werken. Volgens de Adviesraad zou dus een verruiming van toelatingen al kunnen helpen de tekorten te verkleinen.

In hun rapport adviseert de raad bovendien, dat een partnerschap met landen arbeidsmigratie zou kunnen vergemakkelijken, wat het tekort aan geschoolde krachten zou kunnen helpen oplossen. Duitsland en het VK hebben bijvoorbeeld al programma’s om kwalificeerde verpleegkundigen en verzorgenden te werven buiten de Europese Unie. Deze kunnen als voorbeeld dienen, om het inreizen naar Nederland makkelijker en de procedures voor een werkgunning en een visum overzichtelijker te maken. Naar Duits voorbeeld zou aan gekwalificeerde migranten een visum kunnen worden aangeboden, zodat zij werk kunnen gaan zoeken.

Buitenlandse werk voor Nederlanders

Nederlanders en mensen uit andere EU-landen kunnen daarentegen voor veel bestemmingen buiten de EU eenvoudig een reisvergunning of visum aanvragen en in sommige gevallen stages lopen, profiteren van work & travel programma’s of zelfs in beperkte mate arbeid verrichten. Het is bijvoorbeeld met een eTA al toegestaan zakelijke bijeenkomsten in Canada bij te wonen of maximaal 6 maanden te studeren tijdens een semester. Ook zakenreizen naar Australië voor onderhandelingen, vergaderingen of conferenties zijn al met een eVisitor visum toegestaan als reizigers ervoor maximaal drie maanden in het land verblijven. Voor medische opleidingen en studies zijn werkvisa of studievisa vereist.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen