Slecht slapen is de moeder van alle gezondheidsproblemen

Array

Een slechte slaapkwaliteit en een relatief korte slaapduur hangen samen met verschillende ziekten en aandoeningen. Zo is slaap zowel een oorzaak als een gevolg van gewichtstoename.

Iemand die korter dan zes uur slaapt, heeft 45 procent meer kans op obesitas dan een persoon die zeven tot negen uur per nacht slaapt. Dat blijkt onder meer uit een studie van Oxford Academic. Tegelijkertijd veroorzaakt obesitas ook weer slaapproblemen. Mensen met obesitas hebben namelijk een verhoogd risico op slaap verstoorde ademhaling (SDB). Maar liefst 50 procent van de volwassenen met SDB vertoont signalen van slapeloosheid.

Volwassenen met diabetes die per dag zeven tot acht uur slapen, hebben het laagste risico om type 2-diabetes en hartziekten te ontwikkelen. Verder heeft de slaapkwaliteit een effect op het immuunsysteem. Een goede slaap gaat gepaard met een verminderd risico op infectie.

Naast fysieke aandoeningen heeft slaap ook invloed op de mentale gezondheid. Wanneer iemand een goede slaapkwaliteit heeft, is de kans op depressie, angst en concentratiestoornis lager dan wanneer iemand een slechte slaapkwaliteit heeft. Verder zorgen middagdutjes van minder dan dertig minuten ervoor dat mensen overdag alerter zijn. Ook dragen die bij aan werkprestaties.

Voldoende slapen en een goede slaapkwaliteit zijn belangrijk voor een goede gezondheid. Voor volwassenen is een slaapduur van zeven tot negen uur op regelmatige basis noodzakelijk voor een optimale gezondheid. Volgens het RIVM heeft één op de vijf Nederlanders van twaalf jaar en ouder echter problemen met slapen. Vrouwen hebben meer problemen met slapen dan mannen. Namelijk 26 procent tegenover 16 procent.

Het is dus heel belangrijk om goed te slapen om het risico op gewichtstoename, type 2-diabetes, hartziekten, depressie en angst te verminderen. Iemand die goed slaapt, verkleint de kans op ernstige ziekten en aandoeningen.

Suzanne van Pelt, CEO en co-founder, Smart Health

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen