Stoppen met antidepressiva? Bouw geleidelijk en begeleid af

Array

Nieuw online-dossier op website van Depressievereniging

Dat is de kernboodschap van patiënteninformatie die de Depressievereniging op haar nieuwe website publiceert (depressievereniging.nl/themas/depressie-en-medicatieafbouw/). Zij ontwikkelde de informatie in samenwerking met psychiaters, apothekers, patiënten en het platform voor psychische gezondheid Mind. Het ‘multidisciplinair document afbouwen SSRI’s en SNRI’s’ (2018) en de vervolgstudie over het afbouwen van andere antidepressiva (2022) vormen de basis voor deze patiënteninformatie. Hiermee is de inhoud van een louter op de beroepsgroep gerichte leidraad voor de afbouw van antidepressiva nu ook beschikbaar gekomen voor mensen die antidepressiva gebruiken.

‘Geleidelijk afbouwen is misschien een open deur, maar wel één die in de praktijk onvoldoende bekend is bij mensen die antidepressiva gebruiken’, stelt projectcoördinator Maike Berghuijs. ‘Als eenmaal besloten is om te stoppen met antidepressiva, is de verleiding groot om dit op eigen houtje en te snel te doen met soms nare onttrekkingsverschijnselen als gevolg’.

Psychiater Eric Ruhé ziet dat de meeste patiënten hun medicijnen tegen depressie of angst zonder al te grote problemen kunnen afbouwen, als zij dit stapsgewijs doen en er de tijd voor nemen. Hoe langzaam patiënten hun medicijnen moeten afbouwen is niet in één standaard schema te vatten. ‘Dat blijft maatwerk, waarbij een goede samenwerking tussen de patiënt en de arts erg belangrijk is’, aldus Ruhé.

Ruim een miljoen Nederlanders gebruiken antidepressiva, waarvan 150.000 Nederlanders het middel langdurig slikken vanwege een depressie. Het gebruik van antidepressiva is voor een grote groep patiënten een effectieve behandeling en kan bijdragen aan iemands kwaliteit van leven. Naar schatting stoppen elk jaar honderdduizenden patiënten met hun antidepressivum. De Depressievereniging adviseert mensen die antidepressiva gebruiken zich goed voor te bereiden, voordat zij hun medicijnen afbouwen. Hoe ze dat kunnen doen is te lezen in het themadossier ‘Depressie en medicatieafbouw’ op hun website. Meepraten kan ook in de speciaal voor deze gelegenheid opgerichte themagespreksgroep op het forum Depressie Connect.

Bron: Depressievereniging

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen