Wereld Diabetes Dag: Nederlander overschat kennis van diabetes
Array85% vinden diabetes ernstige ziekte, maar 7 op de 10 kennen verschil tussen type 1 en 2 niet
Op 14 november is het Wereld Diabetes Dag, een aandoening waarmee 1,2 miljoen Nederlanders dagelijks mee te maken hebben. Dat aantal neemt al jaren gestaag toe, maar toch is er nog veel onwetendheid onder Nederlanders over diabetes. Om de bewustwording een handje te helpen, peilde Dexcom, producent van continue glucose monitoring systemen*, de diabeteskennis van de Nederlander. Uit het onderzoek blijkt dat de overgrote meerderheid (85%) diabetes als een ernstige ziekte beschouwt, maar ook dat zij nog relatief weinig weten over de ziekte. Zo weet 4 op de 10 mensen niet wat de symptomen zijn van diabetes en weet 70% van de Nederlanders niet wat (goed) het verschil is tussen type 1 en type 2 diabetes. Meer (zelf)kennis zou natuurlijk de eerste stap zijn in de strijd tegen de opmars van diabetes.
Naar aanleiding van Wereld Diabetes Dag deed Dexcom een onderzoek onder 1.000 Nederlanders** over hun kennis van en ervaring met diabetes. Het onderzoek leverde een aantal opmerkelijke conclusies op.
- 85% van de Nederlanders beschouwt diabetes als een ernstige ziekte, met een aanzienlijke impact op het dagelijks leven van mensen die de aandoening hebben.
- Ondanks dat we diabetes serieus nemen, is de kennis van de aandoening erg beperkt met een algemene kennisscore van 4,4 op 10 en nagenoeg 4 op de 10 Nederlanders geven aan dat ze eigenlijk niet goed weten wat het inhoudt en de symptomen niet kennen.
- Een van de grootste misverstanden vandaag is dat je diabetes (type 2) krijgt door te veel suiker te eten: bijna de helft van de Nederlanders (48%) denkt onterecht dat dit het geval is.
Erkenning, maar minder herkenning
Nederlanders zijn ervan overtuigd dat diabetes een zware impact heeft op het leven. Zo vindt 8 op de 10 Nederlanders (81%) dat diabetes ‘een belangrijk probleem in de samenleving’ vormt, slechts 10% vindt van niet. Diabetes wordt door maar liefst 85% als een ernstige ziekte beschouwd. De respondenten beoordelen de ernst van de ziekte met een 7,7 op een schaal van 10 (0 = niet ernstig, 10 = zeer ernstig). De 3 voornaamste redenen die mensen hiervoor opgeven zijn dat het vrijheidsbeperkend is, dat het bijkomende gezondheidsproblemen met zich meebrengt en dat de symptomen erg vervelend zijn. Een kleine minderheid van 9,7% schat de impact lager in (0-5 op 10). Dat denken ze omdat er vandaag heel goede oplossingen zijn om je diabetes te managen en je met een gezonde levensstijl de symptomen goed kan beheersen.
#seediabetes – een duidelijk beeld
Om meer zichtbaarheid te creëren voor diabetes sloeg Dexcom de handen in elkaar met bekend tatoeëerder Henk Schiffmacher. Die maakte een speciaal ontwerp voor de patch van de Dexcom G6 glucosemonitoringssysteem waarmee de sensor extra op de huid wordt bevestigd. Deze unieke patch wordt deze maand – die wereldwijd in het teken staat van diabetes – via zorgprofessionals aan duizenden Dexcom-gebruikers in Nederland aangeboden. Het doel? Meer zichtbaarheid creëren voor diabetes en mensen met de aandoening een uniek platform bieden om hun ervaringen te delen via de hashtag #seediabetes. Uiteindelijk moet meer zichtbaarheid leiden tot meer kennis en begrip bij Nederlanders over de ziekte diabetes.
Gebrekkige kennis en misverstanden
In Nederland lijden ongeveer 1,2 miljoen mensen aan diabetes, flink meer dan de meeste mensen inschatten. Slechts 14,7% duidt het juiste cijfer aan, volgens 51% ligt het lager, 9,8% denkt hoger.
Gemiddeld behaalt de Nederlander op algemene basisvragen een kennisscore van 4,4 op 10. 35% van de bevraagden geven dan ook toe niet goed te weten wat diabetes inhoudt. Gevraagd of men op de hoogte is van klachten die wijzen op diabetes, antwoordt 64% bevestigend, tegen 30% die geen klachten kan benoemen. Wat betreft de types diabetes: 49,5% zegt te weten welke soorten er bestaan, 37% weet dat niet.
De verschillende types diabetes zijn extra complex. Bijna driekwart (72,3%) geeft aan het verschil niet (goed) te kennen, tegenover 27,7% die zegt van wel. Eén op de 6 (15,1%) heeft nog nooit van beide types gehoord. Als er verder gevraagd wordt naar de kenmerken of oorzaken van beide types, neemt de gemiddelde kennisscore rond de types af naar 2,9 op 10. Hierbij haalt 25,6% een voldoende.
Over diabetes doen er ook nog altijd heel wat misverstanden de ronde. Zo denkt 39,3% dat diabetes gelinkt is aan een te lage suikerspiegel (38,5% weet dat dit niet zo is). Ook denkt 48,3% dat mensen die veel suiker eten een grotere risico lopen om diabetes te ontwikkelen, 35,6% weet dat dit niet klopt. Verder weet bijna de helft (56,9%) niet dat je als diabeet op een andere manier je rijbewijs moet aanvragen, maar 16,6% is daarvan wel op de hoogte. En dat er meer mannen met diabetes zijn dan vrouwen, weet 27,7%, terwijl 27,8% het tegendeel denkt.
Bron: DexCom