Er worden twee keer zoveel vrouwen als mannen gediagnosticeerd met schildklierkanker.
ArraySchildklier problemen is vaker terug te zien bij vrouwen dan bij mannen. denk hierbij aan het te snelle of traag werkende schildklier of in sommige uitzonderlijke gevallen schildklierkanker. Schildklierkanker is een zeldzame aandoening. In Nederland krijgen per jaar ongeveer 700 mensen een vorm van schildklierkanker. Uit de cijfers van IKNL blijkt dat twee keer zoveel vrouwen dan mannen worden gediagnosticeerd met schildklierkanker.
Hoe herken je een schildklieraandoening?
Vooral veel vrouwen hebben te kampen met hormonale schommelingen. In sommige gevallen kan dat liggen aan een verstoorde schildklierwerking. Er zijn verschillende klachten die een niet goed werkende schildklier met zich meebrengt. Deze verschillen, afhankelijk van wat er niet goed werkt. Werkt je schildklier te langzaam? Dan heb je het sneller koud, moeite met concentreren, en neemt je gewicht toe. Het maakt je iets trager in je reactievermogen en je kunt ook relatief veel stemmingswisselingen ervaren. Bij een te snel werkende schildklier is het juist allemaal wat sneller. Je bent nerveuzer, kunt last krijgen van hartkloppingen, (te veel) gewichtsverlies, en trillende handen. Een constant gevoel van stress of gejaagdheid is ook veel voorkomend.
Een te snel werkende schildklier kan ook opzwellen. Dat heet een struma en is een slecht teken. In het ergste geval kan dit namelijk omslaan tot schildklierkanker.
Een kanker die jonge mensen treft
Opvallend aan deze vorm van kanker is dat het een ziekte is die relatief jonge mensen treft. De helft van de patiënten is onder de 54 jaar als zij de diagnose schildklierkanker krijgen. 16% van alle patiënten met schildklierkanker is tussen de 18 en 35 jaar, omdat het niet de meest bekende ziekte is wordt er niet heel scherp op getoetst.
Trek tijdig aan de bel en bezoek je huisarts.
Een niet optimale schildklier is makkelijk te achterhalen middels een bloedonderzoek. Mocht dit al eerder vast zijn gesteld dat je schildklier niet optimaal werkt is het van belang om scherp te blijven bij de ontwikkelingen van de schildklier. Merk je een aanhoudende verdikking in je hals? Neem dan zo snel mogelijk contact op met je huisarts.
Tip voor je zorgverzekering
Je hebt altijd vrije keuze voor je huisarts, maar sommige verzekeraars willen dat je alleen naar een ziekenhuis gaat waar ze een samenwerking mee hebben. DIt ligt aan het type polis dat je hebt. Tip: vanaf 13 november kun je een zorgverzekering vergelijken. Als je denkt dat je uitgebreide zorg nodig hebt en je wil zeker weten dat je bij een ziekenhuis bij jou in de buurt terecht kunt, neem dan een restitutiepolis. Die is wat duurder maar geeft je (vrijwel) volledige vrijheid in het kiezen van je zorgverlener. Kijk ook goed naar je eigen risico: als je volgend jaar een operatie moet ondergaan, laat deze dan laag staan. Het kost per maand misschien iets meer, maar zo voorkom je plotselinge hoge kosten!