LUMC biedt thuismonitoring voor patiënten die op de Intensive Care hebben gelegen 

Array

Na een Box voor het op afstand monitoren van hart- en coronapatiënten, biedt het LUMC nu de ICU-Recover Box voor patiënten die op de Intensive Care (IC) hebben gelegen. Deze Box bestaat uit verschillende meetapparaten om thuis te gebruiken. Deze meetapparaten worden verbonden met een mobiele app waarop alle metingen worden verzameld. Zo kunnen de ex-IC-patiënten thuis bijvoorbeeld hun bloeddruk meten en zelf een hartfilmpje maken. De gegevens zijn ook zichtbaar voor de arts. Doordat er meer metingen beschikbaar zijn en de patiënt direct in contact staat met de arts, is het mogelijk om problemen eerder op het spoor te komen, sneller de juiste behandeling te geven en kunnen uiteindelijk heropnames misschien worden voorkomen. 

Steeds meer mensen kunnen van deze ‘Boxen’ gebruikmaken. Het inzetten van thuismeetapparatuur voor patiënten is een relatief nieuw concept, waarin het LUMC voorop loopt. Het is het eerste ziekenhuis dat de ICU-Recover Box inzet als pilot om patiënten beter te kunnen monitoren na hun verblijf op de Intensive Care. Uit onderzoek blijkt namelijk dat 40% van de ex-IC-patiënten binnen een jaar wordt heropgenomen. Een steekproef binnen het LUMC toonde dezelfde resultaten. Zo brengt 25% van de patiënten een bezoek aan de Spoed Eisende Hulp en heeft 30% een ongeplande opname binnen een jaar na ontslag. Om dit aantal terug te dringen, kan vroege herkenning van achteruitgang via thuismonitoring cruciaal zijn.

Herstelpatronen na Intensive Care

Intensivisten Sesmu Arbous en Tina van Hemel hebben samen met Janno Schouten, master student Technische Geneeskunde, de ICU-Recover Box ontwikkeld. “Patiënten die op de IC werden behandeld, komen na ontslag niet standaard ter controle bij de intensivist voor bijvoorbeeld post-IC gerelateerde klachten”, vertelt Arbous. “Terwijl fysieke, mentale en cognitieve klachten juist veel voorkomen en de kwaliteit van leven van deze patiënten verminderen. Daarnaast kan een deel van de heropnames voorkomen worden als wij via thuismonitoring herstelpatronen leren kennen, eerder oppikken dat het niet goed gaat met de patiënt en dus sneller kunnen ingrijpen.” Ook Van Hemel is zeer te spreken over de nieuwe Box: “Deze studie gaat ons veel meer inzicht geven op de langere termijn over het leven van deze groep patiënten.”

Afwijkende meting

De komende drie maanden wordt de nieuwe Box getest door 15 patiënten, die op de IC hebben gelegen. In de Box zit apparatuur zoals een bloeddrukband, weegschaal en smartwatch. Deze worden allemaal verbonden met een mobiele app waarop alle metingen worden verzameld. De gegevens zijn ook zichtbaar voor de arts. Daarnaast worden patiënten drie maanden lang, elke vier weken gebeld en wordt via een korte vragenlijst naar hun fysieke, mentale en cognitieve gesteldheid gevraagd. Naast deze standaardprocedure kunnen patiënten tijdens de studie 24 uur per dag contact opnemen met één van de betrokken intensivisten, als zij bijvoorbeeld vragen hebben over een afwijkende meting.

Levensreddend

Van links naar rechts:
Sesmu Arbous (Intensivist), Janno Schouten (Master student Technische Geneeskunde) en Tina Hemel-Rintjap (Intensivist)

Het drietal werkt voor de ICU-Recover Box nauw samen met de afdelingen Hartziekten en Revalidatiegeneeskunde van het LUMC. Het uiteindelijke doel van het project is thuismonitoring voor iedere ex-IC-patiënt. Ook voor andere patiëntgroepen stelt het LUMC een Box beschikbaar. Zo is er een Box voor coronapatiënten en patiënten die een hartaanval of beroerte hebben gehad. De ervaring met deze Boxen leert dat regelmatige monitoring leidt tot tijdig ziekenhuisbezoek en zelfs levens kan redden. Ook is aangetoond dat de gezondheid van hartpatiënten met The Box net zo goed in de gaten wordt gehouden als tijdens traditionele polikliniekbezoeken. En patiënten zelf zijn ook enthousiast, zo’n 90% is tevreden met deze Box. 

Bron: LUMC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen