
Hoe werkt neusspray?
ArrayIn het najaar heeft onze weerstand het weer zwaar te verduren. Je hebt het vast al gemerkt: overal om je heen kampen mensen met een flinke verkoudheid. Een week lang met een loopneus ronddwarrelen is bijzonder vervelend. Gelukkig is het makkelijk tegen te gaan met een simpele neusspray, maar hoe werkt zo’n spray eigenlijk precies?
Hoe ontstaat een loopneus?
Een verkoudheid is, net als de griep, het gevolg van een virusinfectie. In beide gevallen raken de slijmvliezen in de neus, keel en bijholten ontstoken. Hierdoor zwellen de slijmvliezen op en produceren ze meer slijm dan normaal. Al dit overtollige slijm zorgt ervoor dat de luchtwegen blokkeren en het ademhalen lastiger wordt. Het gebruik van neusspray kan helpen om de luchtwegen weer vrij te maken.
Verschillende soorten neusspray
Er zijn verschillende soorten neussprays die je kunt gebruiken. Deze sprays hebben ook verschillende werkingen. Het is handig om op de hoogte te zijn van deze verschillen en te weten waar je op moet letten. Deze verschillende neussprays zijn overigens gewoon te koop bij de drogisterij.
Verlichten van de zwelling
Een loopneus ontstaat dus door gezwollen neusslijmvliezen die daardoor meer slijm dan normaal aanmaken. Een logische manier van bestrijden is dus ook het tegengaan van de zwelling. Hier zijn een aantal verschillende middelen voor: xylometazoline, oxymetazoline en tramazoline. Deze middelen hebben een direct effect op de slijmvliezen en kunnen de zwelling verminderen.
Over het algemeen doen deze neussprays goed hun werk, maar het is wel belangrijk om ze niet te vaak te gebruiken. Bij langdurig gebruik (meer dan 7 dagen) kan je namelijk de slijmvliezen beschadigen, waardoor je last kan houden van een constante loopneus. Veel mensen blijven dan dezelfde neusspray gebruiken, omdat deze in eerste instantie zo goed werkt. Er is zelf een website die je helpt om te stoppen met het gebruik van neusspray.
Overtollig slijm aanpakken met zout
In plaats van de zwelling aan te pakken, kan je er ook voor kiezen om het overtollige slijm te verminderen. Een manier om dit te doen is door het te verdunnen met een zoutoplossing. Neussprays met natriumchloride (zout) zorgen ervoor dat het overtollige slijm in de neus verdunt en daardoor makkelijk kan doorstromen. Deze sprays hebben nauwelijks effect op de neusslijmvliezen zelf waardoor ze lang te gebruiken zijn en ook geschikt zijn voor kleine kinderen, in tegenstelling tot sommige neussprays die de zwellingen aanpakken.
Een loopneus door allergie
Mensen met hooikoorts of een allergie voor huisstofmijt of katten hebben ook vaak last van een loopneus. De zwelling in de slijmvliezen wordt in dit geval veroorzaakt door de aanmaak van histamine in je lichaam. Bij een loopneus door een allergische reactie kan het helpen om speciale sprays met bijvoorbeeld dinatriumcromoglicaat te gebruiken. Lees voor het gebruik van neussprays altijd goed de bijsluiter.