Leefomgeving moet mensen niet belemmeren, maar juist uitdagen om te bewegen

Array

Gemeente Den Haag stelt geld beschikbaar om vernieuwde sport- en beweegactiviteiten op te zetten. Voldoende bewegen is nodig voor een goede gezondheid en het is belangrijk om deze beweging door de dag heen te verdelen. De inrichting van de omgeving speelt hierbij een essentiële rol.

Bewegen draagt namelijk bij aan een langer en gezonder leven, onder meer door verminderde kans op chronische aandoeningen zoals diabetes en hart- en vaatziekten. Daarnaast draagt bewegen via verschillende wegen bij aan een beter immuunsysteem. Naast fysieke effecten heeft bewegen een positief effect op het mentale welbevinden. Zo zorgt bewegen onder andere voor een uitlaatklep en verbeterde stressregulatie.

Voldoende beweging in de dag brengen hoeft niet moeilijk te zijn. Het zit hem voor een groot deel in de dagelijkse dingen die veel mensen meer bewegend kunnen doen. Pak eens vaker de fiets naar de supermarkt in plaats van de auto, neem waar mogelijk de lift in plaats van de trap of loop een ommetje tijdens of na de lunch. Ook het beweegvriendelijk inrichten van de omgeving helpt hierbij, de juiste inrichting stimuleert mensen om buiten te lopen, fietsen, spelen en sporten. Het is belangrijk dat de omgeving mensen niet belemmert en bij voorkeur juist uitdaagt om te bewegen. Denk aan goede en veilige fiets- en wandelpaden, veel groen en een gevarieerd aanbod van sport-, speel- en beweegtoestellen.

Hoeveel beweging is er dan precies nodig om gezondheidswinst te behalen? Volgens de beweegrichtlijnen van de Gezondheidsraad gaat het om wekelijks minimaal 150 minuten matig intensief bewegen, aangevuld met twee keer in de week spier- en botversterkende oefeningen. Bij matig intensief bewegen verhoogt de hartslag en versnelt de ademhaling, bijvoorbeeld tijdens stevig doorwandelen.

Maureen Ros, Specialist Fit & Gezond, Kenniscentrum Sport & Bewegen.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen