Gevaarlijke afname in ademhaling bij combinatie oxycodon en antidepressivum

Array

Het gelijktijdig gebruik van pijnstiller oxycodon en antidepressivum paroxetine, vermindert de ademhaling van gebruikers veel meer dan oxycodon alleen. Dat schrijven onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en de Amerikaanse Food and Drug Administration in het tijdschrift JAMA. Deze afname in ademhaling kan zo groot zijn dat het onbehandeld leidt tot de dood. Toch worden deze middelen, voornamelijk in de Verenigde Staten, nog veelal gelijktijdig voorgeschreven.

“Oxycodon is een hele sterke pijnstiller”, vertelt hoogleraar Anesthesiologie Albert Dahan. “En kent vele bijwerkingen, zoals misselijkheid en obstipatie, maar ademnood is ook een bekend fenomeen.” Uit de JAMA studie blijkt nu dat deze ademnood sterk wordt verergerd als de persoon ook antidepressivum paroxetine slikt. Het is de eerste studie die hier direct bewijs voor levert. “De ademhaling neemt af, waardoor het CO2-gehalte in het bloed stijgt. Uiteindelijk kan de ademhaling helemaal stoppen en komt de persoon te overlijden”, legt Dahan uit.  

Waarschuwing

Het is dus cruciaal dat artsen en patiënten op de hoogte zijn van de gevaren van deze combinatie. “In de Verenigde Staten worden deze middelen veelvoudig samen voorgeschreven, de FDA wil daarom een waarschuwing op de dozen van deze medicatie plaatsen”, zegt Dahan. “In Nederland wordt paroxetine gelukkig niet zo vaak voorgeschreven, maar wel andere, gelijksoortige antidepressiva. We starten daarom binnenkort een studie naar de combinatie van oxycodon met deze middelen.”

Opioïdencrisis

Naast ademdepressie kent oxycodon nog een andere vervelende en gevaarlijke bijwerking, het is namelijk zeer verslavend. “Oxycodon valt onder de opioïden. Deze groep pijnstillers wordt voorgeschreven bij hevige pijn, de werking is vergelijkbaar met morfine.” Opioïdenverslaving is voornamelijk een groot probleem in Amerika, waar zo’n duizend mensen per maand overlijden aan een overdosis. Maar in Nederland moeten we hier ook alert op zijn, vindt Dahan. “Na een kleine daling, neemt het gebruik van opioïden weer toe. Zo’n 1 miljoen Nederlanders gebruiken het nu.”

Ademhaling terughalen

In deze studie hebben de onderzoekers 25 gezonde vrijwilligers oxycodon en paroxetine gegeven in een gecontroleerde omgeving. Dat gebeurde in Amerika, maar de onderzoeksgroep van Dahan, met name anesthesioloog Rutger van der Schrier, heeft de studie opgezet en geanalyseerd. “Wij hebben veel ervaring met het doen van onderzoek naar deze middelen, daarnaast hebben wij jaren geleden de methode ontwikkeld die de ademhaling weer kan terugbrengen na opioïdengebruik”, zegt Dahan. Dat doen ze met de stof naloxon, een tegenhanger van oxycodon. Tegenwoordig wordt dit via een neusspray toegediend. “Het werkt heel goed. Niet lang na toediening is de ademhaling weer op peil. Deze stof heeft al heel wat levens gered.”

Effect op het hart

In deze studie focusten de onderzoekers voornamelijk op de ademhaling. Maar deze medicatiecombinatie heeft ook effect op andere processen in het lichaam. “Daarom hebben we ook gekeken naar de werking van het hart, en specifiek de bloedverdeling in het lichaam. Verandert dit na inname van beide middelen? En is dit schadelijk?” De antwoorden op deze vragen worden binnenkort verwacht. Daarnaast zal verder klinisch onderzoek moeten uitwijzen wat de effecten zijn van langdurig gebruik van oxycodon en paroxetine samen.  

Bron: LUMC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen