Baarmoederverzakking? De baarmoeder behouden is beter dan verwijderen

Array

Vijf jaar na een ingreep geeft een baarmoederbesparende operatie minder klachten

Bij een baarmoederverzakking geeft een operatie waarbij een gezonde baarmoeder behouden blijft betere resultaten dan een operatie waarbij de baarmoeder verwijderd wordt. Na vijf jaar hebben de vrouwen die een baarmoederbesparende operatie ondergingen minder terugkerende klachten dan vrouwen wiens baarmoeder wel werd weggehaald. Dit laat promotieonderzoek van Sascha Schulten van het Radboudumc zien. 

Verzakking van de bekkenorganen is een veelvoorkomende aandoening. Naar schatting heeft zo’n 40 procent van de vrouwen boven de 45 jaar in meer of mindere mate te maken met baarmoederverzakking. Lang niet al deze vrouwen ondervinden klachten van de verzakking, maar jaarlijks leidt het bij zo’n 15.000 van hen tot een medische ingreep. 

Als een operatie nodig is, wordt meestal voor een vaginale operatie gekozen. Dan zijn er globaal gezien twee keuzes. Bij de ene operatie verwijdert de gynaecoloog de baarmoeder, de andere optie is dat de baarmoeder behouden blijft en wordt opgehangen met hechtingen. Welke ingreep de beste resultaten geeft, was tot nu toe onduidelijk. Arts-onderzoeker Sascha Schulten volgde vrouwen die een verzakkingsoperatie ondergingen tot vijf jaar na de operatie en maakte de balans op. Hieruit kwam naar voren dat het behoud van de baarmoeder, door een sacrospinale fixatie, leidt tot minder terugkeer van klachten, een nieuwe verzakking of een nieuwe ingreep. 

Preventie

Daarnaast laat Sascha Schulten zien dat onder meer leeftijd, BMI, roken en een vergevorderd stadium van de verzakking risicofactoren zijn voor het terugkeren van de verzakking of klachten. Dat biedt aanknopingspunten voor preventie. ‘We willen vrouwen die een hoog risico lopen het liefst al zo vroeg mogelijk in beeld hebben. Dan kan bijvoorbeeld bekkenbodemtherapie worden ingezet of kan gerichter voor een ingreep worden gekozen’, aldus Schulten.

Schulten: ‘Niet eerder werden vrouwen zo’n lange tijd na deze ingrepen gevolgd. We kunnen nu eindelijk wat zeggen over de voorkeursbehandeling. We kunnen vrouwen in de spreekkamer beter informeren, en dat is goed nieuws.’ Schulten vindt het belangrijk dat het taboe van het onderwerp af gaat: ‘Dat taboe heerst helaas nog steeds, het zou mooi zijn als het gemakkelijker bespreekbaar wordt voor vrouwen.’ 

Vervolgonderzoek naar type baarmoeder-besparende operatie

Schulten werkte ook mee aan een onderzoek waarbij gekeken wordt welk type baarmoederbesparende operatie beter is. Er zijn twee typen, één waarbij de baarmoeder met onoplosbare hechtingen wordt opgehangen (sacrospinale fixatie), en een operatie waarbij de bestaande banden ingekort worden met oplosbare hechtingen. Schulten: ‘Beide ingrepen hebben voor- en nadelen, die brengen we nu in kaart. Zo kunnen vrouwen een nóg betere keuze maken. Die shared decision making vind ik erg belangrijk.’

Promotie op 18 oktober om 16.30 uur van Sascha Schulten. Titel proefschrift: Risk factors for pelvic organ prolapse and surgical treatment of uterine descent (online beschikbaar na 18 oktober). (Co-)promotoren: Dr. K.B. Kluivers, Dr. H.W.F. van Eijndhoven (Isala Zwolle) en Dr. M. Weemhoff (Zuyderland Medisch Centrum Heerlen). De verdediging is te volgen via de livestream.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen