Vaccinatie tegen meningokokken B vooralsnog niet in het RVP

Array

De Gezondheidsraad adviseert vaccinatie tegen meningokokken B vooralsnog niet op te nemen in het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Het aantal ziektegevallen is op dit moment laag, vaccinatie heeft relatief veel bijwerkingen en leidt niet tot groepsbescherming. Daarom is er vooralsnog onvoldoende reden om vaccinatie aan alle kinderen aan te bieden. Individuele ouders kunnen er wel voor kiezen hun kind buiten het RVP om te laten vaccineren. Dit schrijft de raad aan de staatssecretaris van VWS.

Meningokokken B (MenB) is een zeer ernstige ziekte die kan leiden tot hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging en die fataal kan aflopen. Dat is reden om vaccinatie van kinderen en adolescenten tegen deze ziekte via het RVP te overwegen. Omdat er sinds het vorige advies uit 2018 nieuwe gegevens zijn, heeft de Gezondheidsraad die afweging opnieuw gemaakt. De raad stelt vast dat het aantal ziektegevallen relatief laag is. In het eerste half jaar van 2022 ging het om 6 ziektegevallen bij jonge kinderen en 15 bij adolescenten. Om dit aantal te verminderen zouden 175.000 kinderen per jaar gevaccineerd moeten worden. Hoe effectief vaccinatie precies is, is moeilijk te zeggen, omdat de ziekte weinig voorkomt. Geschat wordt dat de effectiviteit in de Nederlandse situatie 70 tot 80% kan zijn. Vaccinatie leidt niet tot groepsbescherming. Ook is de kosteneffectiviteit van de vaccinatie zeer ongunstig, omdat het aantal ziektegevallen laag is, de prijs van het vaccin hoog en er meerdere doses nodig zijn. Vaccinatie geeft vergeleken met andere vaccinaties vooral bij jonge kinderen relatief veel tijdelijke bijwerkingen, zoals hoge koorts. Dit leidt vaak tot ziekenhuisopname en medisch handelen.  De raad adviseert hierom vaccinatie tegen MenB vooralsnog niet in het RVP op te nemen. Momenteel wordt vaccinatie tegen MenB al wel aan bepaalde medische risicogroepen aangeboden. Buiten het RVP om kunnen individuen redenen hebben om vaccinatie tegen MenB te willen. Daarom is van belang dat de vaccinatie bekend en toegankelijk is, zodat mensen zelf kunnen kiezen. Er kunnen in de toekomst redenen zijn om dit advies te heroverwegen, bijvoorbeeld als het aantal ziektegevallen stijgt, het vaccin veel goedkoper wordt of er een nieuw vaccin komt.

Stand van zaken

  1. Publicatie
    1. 12 oktober 2022
  2. Lopende activiteit
  3. In voorbereiding

Eerdere adviezen over vaccinatie tegen meningokokken:

Bron: Gezondheidsraad

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen