3 dingen die je als zorgmedewerker over de herhaalprik wilt weten 

Array

Als zorgmedewerker kun je een afspraak maken voor de herhaalprik tegen corona. Waarom is de herhaalprik nodig? Wie kan ‘m halen? En met welke vaccins wordt er geprikt? 3 dingen die je als zorgmedewerker wilt weten.

1. Met de herhaalprik bescherm je jezelf én de mensen voor wie je zorgt

De bescherming van de eerdere vaccinaties neemt na een tijdje af. Door de herhaalprik heb je meer antistoffen. Zo ben je weer een tijd goed beschermd tegen corona. Je raakt dan minder makkelijk besmet en je wordt minder ziek als je tóch corona krijgt. Hierdoor is de kans dat je corona doorgeeft aan je patiënten, cliënten of collega’s kleiner. Als meer mensen de herhaalprik halen, komen er minder mensen met corona in het ziekenhuis. Daarmee helpt de herhaalprik de zorg voor iedereen beschikbaar te houden.

2. Alle zorgmedewerkers met patiëntencontact kunnen de prik halen

Alle zorgmedewerkers die met patiënten of cliënten werken kunnen een herhaalprik halen. Dus het maakt niet uit of je in het ziekenhuis werkt, de wijkverpleging, de geboortezorg of in de geestelijke gezondheidszorg. Je kunt een herhaalprik halen als je dat wilt.

3. Je krijgt een vernieuwd vaccin

De vernieuwde vaccins beschermen beter tegen meer varianten van het virus, waaronder de omikronvariant. Het kan zijn dat je bijwerkingen van de prik krijgt. Die bijwerkingen zijn hetzelfde als bij de eerdere prikken. Je kunt hoofdpijn, koorts of vermoeidheid krijgen. Dit duurt vaak niet lang (1-3 dagen). Vanaf 3 maanden na je laatste coronaprik of coronabesmetting kun je de herhaalprik halen. Maak daarvoor een afspraak bij de GGD via prikvoordezorg.nl. Om de herhaalprik te halen, heb je wel eerst de basisprik(ken) nodig. Die kun je nog steeds krijgen. Maak hiervoor een afspraak door te bellen naar 0800-7070.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen