Psychische klachten bij jongeren niet afgenomen sinds corona: nieuwe crises maar ook prestatiedruk spelen grote rol

Array

Aantal jonge mensen dat stress, somberheid en depressieve klachten ervaart net zo hoog als in 2021 en 2020.

Veel jongeren zijn de mentale klap van de coronacrisis nog niet te boven. Het aantal mensen dat last heeft van stress (62 procent), somberheid (56 procent) en depressieve klachten (32 procent) is gelijk aan voorgaande jaren. Het aantal mensen dat zegt dat ze eenzaam zijn nam wat af, maar daarentegen namen klachten als oververmoeidheid en piekeren toe. 

Dat blijkt uit het jaarlijkse #OpenUp-onderzoek van 3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, onder ruim 1500 jonge mensen van 16 tot en met 34 jaar. De vele crises die nu in Nederland spelen, vallen jongeren zwaar: driekwart van de jonge ondervraagden heeft daar mentaal last van. 

Druk om te presteren


Ook prestatiedruk speelt een grote rol in de mentale gezondheid van jongeren: 71 procent heeft er last van. Een net zo grote groep ervaart druk om de beste versie van zichzelf te laten zien. “Je moet zoveel. Alleen een diploma is niet meer genoeg, je moet ook relevante bijbaantjes hebben, lid zijn van verenigingen, vrijwilligerswerk hebben gedaan en iets van de wereld zien, anders loop je achter. Ik heb geen idee hoe ik dat allemaal moet doen.” 

Toch praten jongeren nog altijd nauwelijks over hun mentale problemen.

Over dit onderzoek naar psychische klachten


3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, stuurt circa eens per maand een vragenlijst aan leden tussen de 16 en 34 jaar. Aan dit onderzoek, gehouden van 29 september tot en met 5 oktober 2022 in samenwerking met NPO3, 3FM en HUMAN, deden 1.504 deelnemers mee. De resultaten zijn na weging representatief voor vijf variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, stemgedrag en spreiding over het land.

Bron: EenVandaag

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen