Onacceptabel: jonge verpleegkundigen verlaten het vak!

Array

Er moet veel meer geïnvesteerd worden in het verpleegkundig domein. Dat betekent: goede salarissen, betere loopbaankansen en carrièrepaden, meer zeggenschap en autonomie. Meer verpleegkundig onderzoek en tijd voor bij- en nascholing. Want verpleegkundigen zijn én blijven cruciaal voor een toegankelijke gezondheidszorg voor iedereen.

Dat staat te lezen in de slotverklaring van het 6e Europees Verpleegkundig Congres: Future Proof Nursing, Nurses as Key Drivers for Change. Ruim duizend verpleegkundigen uit praktijk, onderzoek en onderwijs bespraken hun bijdrage aan het toekomstbestendig maken van verpleegkundige zorg.

Projectleider Johan Lambregts: ‘Het congres heeft belangrijke resultaten opgeleverd. Verpleegkundigen zijn nog niet hersteld van de lichamelijke en psychische gevolgen van covid. Zij zijn de dupe geworden van systematische verwaarlozing in het gezondheidszorgsysteem. Dit mag ons geen tweede keer overkomen. Verpleegkundigen moeten daarom meer invloed krijgen, ook in management en bestuur. Zeker Nederland heeft daarin nog veel te doen.

Jonge verpleegkundigen verlaten vaak binnen twee jaar gefrustreerd het vak, terwijl we hen hard nodig hebben. Zonde voor hen persoonlijk en zonde van het belastinggeld dat in hun opleiding is geïnvesteerd. En slecht voor de gezondheidszorg, denk aan de vergrijzing en steeds meer complexe zorg thuis. Als er nu niets gebeurt zullen de wachtlijsten verder toenemen en zal de kwaliteit van zorg achteruitgaan.

Onbegrijpelijk dat zorgverzekeraars en politici, en de samenleving als geheel zo weinig oog heeft voor de verpleegkundige beroepsgroep. De organisatie van de zorg moet het vakmanschap van verpleegkundigen meer faciliteren. Verpleegkundigen zullen daarbij hun misplaatste bescheidenheid opzij moeten zetten en hun stem laten horen.

De gezondheidsverschillen tusen rijk en arm moeten ook meer aandacht krijgen in de verpleegkundige praktijk. En dat geldt ook voor kansengelijkheid en diversiteit in de beroepsgroep zelf. Mensen met een niet-westerse achtergrond zien we nauwelijks terug in opleidingen hbo verpleegkunde en in bestuurs- en beleidsfuncties. Dat mogen we niet accepteren.’

“Strong enough to tolerate everything, soft enough to understand everyone.”
Zelfportret Hannah Jongebreur, student hbo verpleegkunde. “Ik kan sterk zijn op de momenten dat mijn patiënten dat nodig hebben. Maar ik zal nooit verharden. Ik blijf met een open blik naar de mens kijken die ik voor me heb.  Dit betekent verpleegkunde voor mij.  Sterk maar zacht

Bron: Stichting Europees Verpleegkundig Congres

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen