Jeugd

55% van de jongeren vindt het nog steeds een taboe om te praten over psychische problemen

Array

Onderzoek 3Vraagt voor de zesde #openup-week van MIND en HUMAN 

55% van de jongeren vindt het nog steeds een taboe om te praten over hun psychische problemen, en 74% van de jongeren trekt zich terug als ze niet lekker in hun vel zitten of als er iets tegenzit. Dit blijkt uit een onderzoek van 3Vraagt in het kader van de zesde editie van de #openup-week van MIND en HUMAN én World Mental Health Day op 10 oktober. Van 10 tot en met 16 oktober worden er verhalen van jongeren gedeeld die wél open zijn over hun psychische klachten. De organisaties hopen hiermee de openheid onder álle jongeren te vergroten, want hoe eerder je over psychische klachten praat, hoe beter je kunt voorkomen dat er ernstige problemen ontstaan.  

Prestatiedruk is ook nog steeds een grote factor bij jongeren: 71% van de ondervraagden geeft aan hier last van te hebben. En 71% van de jongeren zegt ook dat ze de druk voelen om de beste versie van zichzelf te laten zien. Dit belemmert de openheid over psychische klachten, want veel jongeren denken dat anderen dit niet willen horen. MIND en HUMAN vinden het juist belangrijk dat jongeren wél praten over de psychische klachten waar ze mee worstelen, want hiermee worden deze klachten ‘genormaliseerd’, kunnen jongeren eerder hulp zoeken en wordt hopelijk voorkómen dat zich ernstiger klachten ontwikkelen. Als jongeren met hun klachten blijven rondlopen, kan bijvoorbeeld stress uitmonden in een burn-out, somberheid in depressie en suïcidale gedachten in mogelijke pogingen daartoe.  

Jezelf mentaal beter weerbaar maken


Door het delen van verhalen van bekende en onbekende Nederlanders willen MIND en HUMAN jongeren stimuleren om het met elkaar en anderen vaker te hebben over psychische gezondheid. Zo worden dit jaar onder meer verhalen gedeeld over prestatiedruk en paniekaanvallen. Ook worden er tips gegeven voor het omgaan met psychische klachten, over het beter zorgen voor jezelf en om jezelf mentaal beter weerbaar te maken.  

De verhalen worden gedeeld via www.3fm.nl/openup en www.mindyoung.nl/openup. Ook worden er iedere dag verhalen gedeeld via de social media van MIND, HUMAN en 3FM. 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen