Het DIAG-platform is online

Array

Dé plek voor onderzoek en kennis op het gebied van adaptieve vaardigheden

Op www.diagplatform.nl vind je het DIAG-onderzoek van Hinke Drijver én het DIAG-kennisplein, waar kennis en ervaring worden gedeeld over adaptieve vaardigheden. Dat zijn de vaardigheden die je nodig hebt om goed in jouw eigen omgeving te kunnen functioneren.

Het platform is interessant voor gedragswetenschappers, zorgbegeleiders en voor iedereen die een bijdrage wil leveren aan het verbeteren van kwaliteit van leven van mensen met een matige tot zeer ernstige verstandelijke beperking. Het DIAG-platform.nl is onderdeel van het project Ik kan het zelf! van Stichting Wetenschappelijk Onderzoek ’s Heeren Loo.

DIAGkennisplein

De website is een platform voor communicatie. Op het DIAG-kennisplein vind je:

  • uitleg over wat adaptieve vaardigheden zijn
  • informatie over hoe je ze kunt helpen ontwikkelen bij cliënten
  • praktische handvaten over adaptieve vaardigheden
  • ervaringsverhalen over trainen van adaptieve vaardigheden
  • mogelijkheid om je aan te melden voor de nieuwsbrief

Over het DIAG-onderzoek

Met het ‘Diagnostisch Instrument Adaptief Gedrag’ (DIAG) kunnen gedragswetenschappers en zorgbegeleiders de adaptieve vaardigheden van mensen met een matige tot zeer ernstige verstandelijke beperking meten. Tot op heden was er geen betrouwbaar instrument beschikbaar. De vragenlijsten die in de 70’er jaren zijn ontwikkeld, zijn achterhaald en niet meer bruikbaar.

Aanmelden onderzoek

Het DIAG is ontwikkeld door Hinke Drijver, gedragswetenschapper bij Expertisecentrum Advisium ’s Heeren Loo. Hinke heeft in 2019 met het onderzoeksvoorstel voor het DIAG de NPGZ-stimuleringsprijs gewonnen. Ze gaat nu (promotie)onderzoek doen naar de toepasbaarheid van het instrument, door het in de praktijk te testen en waar nodig te verbeteren. Dit doet ze in i.s.m. de hoogleraren Carlo Schuengel (Vrije Universiteit) en Robert Didden (Radboud Universiteit).

Gedragswetenschappers kunnen zich aanmelden voor het onderzoek via www.diagplatform.nl. Het onderzoek wordt uitgevoerd binnen de Academische Werkplaats Viveon.

Meer zelfredzaam = meer kwaliteit van leven

Het DIAG-platform heeft als doel om kennis te delen over adaptieve vaardigheden en bewustwording te creëren: iedereen heeft adaptieve vaardigheden, hoe minimaal dat soms ook mag lijken. Door de ontwikkeling van het DIAG en daarmee het ontwikkelen van adaptieve vaardigheden, wordt een belangrijke bijdrage geleverd aan de zelfredzaamheid van mensen met een matige tot zeer ernstige verstandelijke beperking. Dit heeft tot doel om de kwaliteit van leven van de doelgroep aanmerkelijk en blijvend te verbeteren.

Bron: s Heeren Loo

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen