Burgerberaad zal Nederlanders beter betrekken bij de zorg

Array

Een motie om Nederlandse inwoners via een burgerberaad beter te betrekken bij de zorg is onlangs met grote meerderheid aangenomen door de Tweede Kamer. Volgens de indieners is het nuttig voor het kabinet om zo’n burgerberaad voor de zorg in het leven te roepen om kennis en ervaring op te halen uit de maatschappij. Een ander doel is dat het kan helpen om maatschappelijk draagvlak te creëren voor moeilijke keuzes.

Het burgerberaad zou in februari 2023 moeten starten. Er zou dan een panel moeten zijn van ongeveer 100 tot 150 mensen die kan adviseren over grote zorgvragen. Wie er in deze groep komt, wordt bepaald door een loting. Het hebben van achtergrondkennis over de zorg is volgens de indieners geen vereiste voor deelname. Het kabinet moet expliciet en vooraf laten zien dat de uitkomst van het burgerberaad niet vrijblijvend is. Het ‘overnemen-tenzij’-principe zou gehanteerd moeten worden. Adviezen moeten in principe worden overgenomen, tenzij deze bijvoorbeeld niet uitvoerbaar zijn. Als er namelijk niet duidelijk is wat er met adviezen van inwoners gedaan wordt, zal het niet motiveren om deel te nemen.

Goede stap vooruit

De motie is een interessante optie. Het is een mooie beweging om voor grote vraagstukken burgers samen adviezen te laten opstellen. Het zou zeker ook passend zijn voor de houdbaarheid van zorg en ondersteuning. Ik ben benieuwd naar hun adviezen en hun afwegingen tussen conflicterende waarden.

Voor een burgerberaad is vrije toegang tot betrouwbare, neutrale en actuele kennis essentieel. Ik zie daarbij een rol voor kennisorganisaties zoals Vilans om de burgers in dit panel te voorzien van deze kennis. Ik zie er naar uit de huidige inzichten uit ervaring, praktijk en wetenschappelijk te delen voor de vragen die zij hebben.

Rian van de Schoot, directeur Leren, Innoveren en Onderzoeken, Vilans.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen