Fietsongeluk kan nog jaren onzichtbare gevolgen hebben

Array

In 2021 zijn bijna 50.000 fietsslachtoffers met ernstig letsel op de Spoed Eisende Hulp terechtgekomen. Ruim 11.000 daarvan liepen hersenletsel opgelopen. Hoe harder je door het verkeer raast, hoe groter de kans is dat er een ongeluk gebeurt.

Naast de lichamelijke gevolgen van een fietsongeluk leidt het vaak ook tot hersenletsel. Dit resulteert vaak in ernstige onzichtbare klachten die lastiger vast te stellen zijn, maar die door patiënten over het algemeen als meest ingrijpend worden ervaren.

Ingrijpende gevolgen

Na traumatisch hersenletsel kunnen verschillende klachten voorkomen. Naast de lichamelijke gevolgen zijn er vaak ernstige onzichtbare effecten die lastiger vast te stellen zijn, maar patiënten ervaren deze over het algemeen als het meest ingrijpend. Zo kan men nog jarenlang last hebben van:

  • Aandachts- en concentratiestoornissen
  • Overgevoeligheid voor prikkels / overprikkeling
  • Geheugenstoornissen
  • Moeite met planning en uitvoering, initiatief nemen
  • Constante vermoeidheid (door overprikkeling)

Deze gevolgen hebben een negatieve impact hebben op zowel het sociale- als het werkende leven. Het is dus belangrijk dat we er gekeken wordt naar de wet- en regelgeving rondom het opvoeren van de e-bikes.

Andreas Tober, woordvoerder, Hersenstichting

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen