Welke gevolgen kan een scheiding hebben voor je mentale toestand?

Array

Het is hartstikke normaal om heftige emoties te voelen wanneer je door een scheiding heen gaat. Bij scheidingen wordt vaak gesproken van een rouwcurve of verliescirkel. Deze verloopt in fases: ontkenning, boosheid, onderhandelen en verdriet, tot acceptatie. Soms kan een Mediator scheiding je verder helpen als jullie denken er samen uit te kunnen komen.

Rouwcurve bij een scheiding

Bij een scheiding vindt er meestal een rouwcurve plaats; een opeenvolging van emoties die komen en gaan. Sommige emoties zijn er meer of minder, soms komen ze snel achter elkaar en soms heb je langere tijd dezelfde emotie. De emoties die tot stand komen bij een Scheiding aanvragen lopen uiteen.

Een scheiding is een emotionele achtbaan

Wanneer je door een scheiding heen gaat, is het vooral belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Als je kinderen hebt, dan wil je er voor hen zijn. Het is goed dat je voor je kinderen wilt zorgen, maar je moet ook om jezelf denken. Door de hele situatie heb je meer energie nodig dan normaal, dus bedenk hoe je jezelf kunt afleiden en waar je energie van krijgt. Houd je dagelijkse routine vooral vast, eet op gezette tijden en ga op tijd naar bed. Klop bij mensen die je vertrouwt aan om je verhaal kwijt te kunnen, maar doe ook leuke dingen met ze.

Psychische klachten bij een echtscheiding

Tijdens een scheiding krijg je met allemaal emoties te maken. Dat is helemaal niet erg. Je kunt te maken krijgen met woede, onzekerheid, verdriet en frustratie. Deze emoties zijn nodig om de scheiding te kunnen verwerken. Een scheiding kun je vergelijken met een rouwproces. Daarna je kan je verder met je leven. Een scheiding heeft echter veel impact op je psyche, zoals het ervaren van spanning en stress. Soms zelfs met emotionele klachten tot gevolg.

Extra spanning door vechtscheiding

De emoties bij een vechtscheiding lopen nog hoger op dan bij een normale scheiding door alle ruzies. Partners maken allerlei dreigementen en maken elkaar zwart. Vaak worden de psychologische gevolgen bij een vechtscheiding als erger ervaren en kan er psychische schade ontstaan bij een van de partners of kinderen. Schakel bij een vechtscheiding altijd hulp van een hulpverlener zoals bijvoorbeeld een psycholoog.

Psychische schade na scheiding bij kinderen

Kinderen kunnen jaren later nog last hebben van de gevolgen van een vechtscheiding. Om die reden wordt een vechtscheiding dan ook wel als een vorm van kindermishandeling of verwaarlozing gezien. Je doet er goed aan om hierover na te denken voor je de strijd met je partners aangaat.

Impact scheiding op kind

Een normale scheiding heeft ook veel impact op een kind. Dit wordt nog erger als de ouders op slechte voet uit elkaar gaan. Kinderen die een vechtscheiding hebben meegemaakt hebben meer last van stress, depressiviteit, en zijn agressiever. Daarnaast hebben zij een grotere kans om in de toekomst zelf ook te gaan scheiden. Voor je kinderen is het beter als je probeert om de scheiding zo vredig mogelijk te laten verlopen. Kinderen kunnen niet kiezen tussen hun ouders. Als ouders zich in het bijzijn van hun kinderen negatief uitlaten over hun ex, krijgt het kind een loyaliteitsconflict. Bij een scheiding is het goed om in je achterhoofd te houden dat de gevolgen voor kinderen niet over het hoofd mogen worden gezien!

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen